İHRACAT FAKTORİNGİ ALANINDA GİDİLECEK ÇOK FAZLA YOL VAR
-Geçen sene piyasalarda yaşanan belirsizlikler faktoring sektörünü nasıl etkiledi?
Hulki Kara: Geçen yıl yaşadığımız olağanüstü koşullara rağmen faktoring sektörü olumlu bir yıl geçirdi diyebiliriz. Sektörde ciro gelişimi belirli bir standardı sağladı, aktif büyüklük anlamında sektörün büyümesi de devam etti. Belirttiğim gibi 2016 yılını olağandışı koşullarıyla değerlendirmek gerekir ve bu şekilde bakıldığında da sektörümüz bu konjonktürü gayet iyi yönetmiştir.
-İhracat faktoringi nasıl gidiyor?
Hulki Kara: Geçen sene itibariyle Türkiye ilk defa garantili ihracat sıralamasında dünyada birinci sıraya geldi. Bu alanda uzun yıllardır Çin’in liderliği devam ederken, geçtiğimiz yıl Türkiye Faktoring Sektörü liderliğini almış oldu.
Yine Factors Chain International (FCI) tarafından uzun yıllardır olduğu gibi Türk faktoring şirketleri “dünyanın en iyi ihracat factoring şirketi” olarak seçilmeye devam etti. Garanti Factoring olarak geçen sene ikinci kez arka arkaya dünyanın en iyi faktoring firması seçildik. Ancak tüm bunlara rağmen Türkiye’de ihracat faktoringi alanında gidilecek çok fazla yol olduğunu belirtmek gerekir. Türkiye’nin toplam ihracatı 142 - 145 milyar dolar arasında seyrediyor. Bizim literatürümüzde açık hesap dediğimiz, bankacılıkta mal mukabili ihracat olarak gerçekleştirilen ihracat toplamı ise 90 - 95 milyar dolar arasında gerçekleşiyor Türkiye’de. Yani siz yurtdışına malı gönderiyorsunuz, bedelinin bir süre sonra gelmesini bekliyorsunuz. Bir anlamda sermayenizi yurtdışına gönderiyorsunuz.
Bu bağlamda bakıldığında; ihracatçımızın alacağını garanti altına alan faktoring ürünleri ile Eximbank poliçeleri var. Bu ürünleri topladığınızda ise yaklaşık olarak 20 milyar dolar civarında bir ihracat, garantili kapsamda gerçekleşiyor. Geriye ise 70 - 75 milyar dolar civarında bir miktar kalıyor ki; bu miktarı ihracatçımız tamamen açık hesap şeklinde yurtdışındaki müşterisine gönderiyor. Bu resme bakıldığında Türkiye’nin halen ihracat faktoringinde özellikle orta ölçekli KOBİ müşterilerimizin işlemlerinde gidecek çok uzun yolunun olduğu görülüyor. Özellikle orta ve küçük ölçekli firmalarımızın yeni pazarlara girme konusunda çok kullanmaları gerektiğini düşündüğüm bir ürün ihracat faktoringi. Henüz Türkiye’de tam anlamıyla yerini bulmuş bir ürün değil maalesef.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.