<
Ana SayfaGündemHükümetten ihtiyaçlara nokta atışı!---

Hükümetten ihtiyaçlara nokta atışı!

25 / 25
Hükümetten ihtiyaçlara nokta atışı!
29 Mart 2016 - 11:16 www.finansingundemi.com

"ARA ELEMAN İHTİYACI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM"

Nurettin Özdebir / Ankara Sanayi Odası Başkanı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkam Nurettin Özdebir sanayinin ara eleman ihtiyacının karşılanması noktasında çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına almmasının önemli bir gelişme olduğunu vurguluyor. Hazırlık aşamasından itibaren tasarıya ilişkin gelişmeleri takip ettiklerini, önerilerde bulundukların, ifade eden Özdebir şunları ifade ediyor:
“Tasarıda çıraklık eğitiminin, zorunlu eğitim kapsamına alınması önemli. Burada birde tatlandırıcılar konuldu. Asgari ücretin üçte biri kadar öğrencilere ödeme yapılacak. Esnafın yanında çalışanlar için bunun üçte ikisini devlet, üçte birini işveren ödeyecek. Bu imalat sanayinin ara eleman ihtiyacının karşılanması açısından güzel bir gelişme. Daha geliştirilmesi, düzenlenmesi lazım.”

"FAİZ DIŞI FAZLA NOMİNAL ÇIPASI ÇOK ÖNEMLİ"

Dr. Cahit Sönmez / TOBB ETÜ öğretim üyesi

TOBB ETÜ öğretim üyesi Dr. Cahit Sönmez, Hükümetin Meclis’e sevk ettiği torba tasarıların genel düzeyde olumlu katkı yapacağını belirterek, buna karşın uygulamanın bütçeye getireceği yükün iyi hesaplanması gerektiğinin altını çiziyor. Hem kamu açığı finansmanı hem de Merkez Bankası’nın faiz politikası açısından “faiz dışı fazla” nominal çıpasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Sönmez, şunları söylüyor:
“Tasarıda 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması koşulları, maaş alanların maaşlarının kesintiye uğramamasının sağlanması ve işçilerin izinlerini kullanma esnekliği gibi sosyal konuların yanı sıra yeni istihdam yaratacak kadroların açılması ve sigorta düzenlenmesi gibi ekonomik konular da yer alıyor. Genel düzeyde değerlendirirsek tasarının olumlu katkı yapacağını söyleyebiliriz” diyor.

 "İŞLETMELERİN EĞİTİM KAPASİTESİ GELİŞTİRİLMELİ”

Necdet Kenar / MESS Eğitim Vakfı Genel Müdürü

MESS Eğitim Vakfı Genel Müdürü Dr. Necdet Kenar, çıraklık eğitiminin mesleki eğitimde çok önemli bir işlevi olduğunu belirterek, çıraklık eğitiminden geçenlerin istihdam oranının çok yüksek, işsizlik riskinin çok düşük olduğunu vurguluyor. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ile çıraklık eğitiminin toplam mesleki eğitim içindeki payının azaldığına dikkat çeken Kenar, özellikle çırak yaşında kişilerin zorunlu eğitimde olmasının çıraklık sistemini uygulanamaz hale getirdiğini dile getiriyor. Kenar, "Tasarı ile yaygın eğitim kapsamındaki çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınarak, bu sistemde yaşanan kaybı önlenmesi amaçlanıyor" diyor. Tasarı ile mesleki eğitimde yer alan beceri eğitimi kavramının yanı sıra staj ve tamamlayıcı eğitim kavramlarının getirildiğine işaret eden Kenar şunları kaydediyor: "İşletmelerde staj yapan meslek lisesi ve üniversite öğrencileri de sigorta ve ücret ödemelerinden yararlanacak. Öğrencilere, işletmelerin ödeyeceği ücretin 20'den az personel çalıştıran işletmelerde üçte ikisi, 20'den fazla personel çalıştıran işletmelerde üçte biri İşsizlik Sigortası Fon'undan karşılanacak. Bu, işletmelerde mesleki eğitimi ve stajı teşvik etmesi açısından olumlu." Kenar, işletmelerin eğitim kapasitesi ve farkındalığı gelişmediği sürece işletmelerdeki mesleki eğitim ve stajın kalitesini artırılmayacağının altını çiziyor.

(Hülya Genç  Sertkaya /Para Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster