Borsa İstanbul yükselişini sürdürüyor. Türkiye’nin kredi risk priminin 181 seviyesine gerilemesi ve yabancı payının yüzde 65.60’lara çıkması borsada yeni zirvelerin test edilmesini sağladı. BIST 100 Endeksi 107.749 seviyesine kadar yükseldi.Endeks dolar bazında ise kritik direnç seviyesi olan 30,215 seviyesinde. Yeni rekorlara rağmen BIST 100 dolar bazında zirvesinin yüzde 41 oranında altında bulunuyor. Endekste hedef direnç seviyesi 120.000. Borsada kâr satışları yaşanabilir ancak ana trend güçlü ve kâr satışlarına rağmen yükselişin devam ettiğini görebiliriz.
Yatırım kuruluşlarının son raporlarına baktığımızda Merkez Bankası’nın sıkı duruş politikasını uzun süre devam ettireceğini ve bunun da TL’ye yarıyacağı değerlendirmelerinin yer aldığını görüyoruz. 17-18 Temmuz tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştirilen ziyaretin ardından bir rapor yayınlayan Morgan Stanley, para politikasının beklenenden uzun süre sıkı kalacağını ve lirayı desteklemeye devam edeceğini öngördü. Morgan Stanley, yıl sonu için dolar/TL tahminini 3.6 seviyesinde, euro/TL için tahminini de 4.32 seviyesinde koruduğunu açıkladı.
Öte yandan kurum Türkiye’nin FED ve ECB politikalarına karşı kırılgan olmaya devam edeceğini öngörüyor. JPMorgan ise Türkiye temasları sonrasındaki izlenimlerini paylaştığı değerlendirmede TCMB’nin enflasyon konusunda ihtiyatlı olduğunu kaydetti. Kurum, bankanın kredibilitesini onarmak ve enflasyon hedefi doğrultusunda para politikasında sıkı duruşu korumasını beklediklerini vurguladı. Ayrıca uzun dönemli politik ve ekonomik görünümde endişeler olmakla birlikte yerel yatırımcıların kısa vadede daha pozitif olduğu belirtildi. Yabancı yatırım kuruluşlarının 15 Temmuz sonrasında olumsuza dönen raporları yeniden olumlu değerlendirmeler içermeye başladı. Şirketlerin kârlılıklarını artırmaları, döviz kurlarında volatilitenin azalması ve düşüş eğilimine girmesi, petrol fiyatlarının seyri elbette kurumların değerlendirmelerinde öne çıkmakta. Ancak asıl önemli olan siyasi risk olarak önümüzdeki döneme ilişkin bir belirsizliğin olmaması.
Almanya gerginliği
Türkiye ile Almanya arasında artan tansiyon kısa sürede fiyat hareketlerine de yansıdı. Hafta içerisinde 107.749 seviyesine kadar yükselen endeks, 106,842 seviyesine kadar geriledi. Etki şimdilik sınırlı. Endeks haftayı yüzde 1.59 oranında artıda tamamlamayı başardı. Geçtiğimiz hafta Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın vatandaşlarını Türkiye’ye seyahat ve yatırım konusunda uyarması, Alman basınında Türkiye’nin Daimler ve BASF gibi köklü Alman şirketlere yönelik soruşturma yürüttüğüne yönelik iddialar ortaya atılması moralleri bozdu.
Böylesi durumlarda çok daha fazla spekülasyon yapılmakta, buna göre yatırım yapanlar ise zarar etmekte. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türkiye’nin saati hukukun üstünlüğünden yana döndürmesini istiyoruz” açıklamaları, hukuki güvencenin olmadığı bir ülkeye kimseye yatırım tavsiyesi veremeyeceklerini söylemesi ve Alman ihracat kredi garantilerinin gözden geçirileceğini belirtmesi gerilim yarattı.
Almanya Türkiye için oldukça önemli bir ticaret ortağı. Almanya 2016’da 14 milyar dolar ile en büyük ihracat pazarımız konumunda bulunuyor. Bu ihracatın yüzde 9.8’ine tekabül ediyor. İthalat cephesinde ise Almanya 21.5 milyar dolar ve yüzde 10.8’lik pay ile Çin’den sonra gelen en büyük ortağımız. Ülkeler arasındaki gerilimi azaltacak söylemler piyasalara da olumlu yansıyacaktır.
2013 yılı 93200 endekse göre bir simülasyon yapılınca 112300 puan çıkıyor. Lakin 112000 üzeri benim için sürpriz sayılır.
Kısa vade 3,61 TL satış yeridir. MB sıkı durmaya devam ederse 3,50-3,60 bandında 3 ay gezinir.
ver gaaaazı, son bayrak kimim elinde kalacak bakalım..
borsadan 2 sifir atilirsa daha cazip hale gelebilir.
120 bin olunca 150 bindeler bunlar rüzgar gülügibi aynen borsa düşmeye baslasın yok efendim 80 olur yok efensim 70 olur sizi gidi rüzgar güleri ekonumisler sizi gidi
GEÇMİŞTE ARAZİ ALIMSATIMLARINDA ÇOGUNUN OCAGINA İNCİR AGACI DİKTİLER ŞİMDİDE BORSAYI ŞİŞİRİYORLAR YAKINDA ONLARIN DA OCAGINA İNCİR AGACI DİKERLERSE ŞAŞIRMAM.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.