RUSLAR İNİSİYAFTİF ALIYOR
Rus iş kültürü bir yana birde Sberbank’ın güçlü bir kurum kültürü var. Sberbank CEO’su Herman Gref, bankanın başına geldiğinde 17 ayrı kurum olarak çalışıyorlarmış ve bu ayrımı 2’ye kadar indirmiş. Çok güçlü bir değişim gerçekleştirmiş. Büyük kuruluş olmasının artısıyla aşağıya doğru geldikçe daha sağlıklı iletişim kurmayı başarmış. Avrupa iş kültürüne göre daha fazla inisiyatif alıyorlar. Herkesin yaptığı işte inisiyatif alma mantığı yerleşmiş.
“PERAKENDE BANKACILIKTA YÜZDE 1 PAY İÇİN 1 MİLYAR EURO’YU GÖZDEN ÇIKARTMALI”
YENİLERE ALLAH YARDIMCI OLSUN
Biz otel odasında kurulmuş bir bankayız. O nedenle ben hiçbir kurumu azımsamam, olduğu yerden daha yukarı da koymam. Ama perakende bankacılığa yeni giren bankalar için benim ilk aklıma gelen söz, ”Allah yardımcıları olsun” olur. Sektöre girişin bir mahsuru yok. Yeni girişler piyasayı renklendirir. Zaten İstanbul finans merkezi dünyanın her yerinden kurumu çekmemiz lazım. Ama perakende bankacılıkta piyasayı elde etmek bambaşka bir konu… Bunu herhangi bir satın alma olmaksızın becermek kolay değil… Çok büyük yatırım gerektirir. İlave yüzde 1 piyasa payı almak için 1 milyar Euro’yu gözden çıkarmanız lazım.
ÖZVARLIK GETİRİSİ YÜZDE 12-13’E İNER
Bugün bankacılık sektöründe tek risk büyüme sorunu görünüyor. Ekonominin yeterince büyümemesi, bankaların aktif kalitesini bozacağı ve sektörün karlı büyümesini de sınırlayacağı için bir risk… Karlılıkta öz varlık getirisine bakmak lazım. Özvarlık getirisi geçmişte yüzde 20’lerin üzerindeyken 2010-2011 yıllarında yüzde 17-18.2e düştü. Şimdi de yüzde 14’e çekildi. Bu trend sürecek. Çünkü ülke yatırım derecesine yaklaştıkça olgunlaşıyor, bu da marjları daraltıyor. Rekabet artıyor. Yanı sıra bankacılığın üstünde munzam karşılık gibi büyük yükler var. Bunları da göz önünde aldığımızda tabii karlılık daralacak. Bu yıl da ben yüzde 12-13 öz varlık getirisi bekliyorum.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.