Mortgage'da bankalar zararına çalışıyor
Bireysel krediler, KOBİ kredileri ve kredi kartları gibi ürünler getiri anlamında karlı ürünler ama risklilik açısından da en dikkat edilmesi gereken ürünler bunlar. Bu nedenle bankaların arka planda çok iyi çalışan bir kredi analitiği sistemlerine ve organizasyonlarına sahip olmaları gerekiyor. Ergun Özen, görüşmemiz sırasında karlılıktan daha fazla aslında verimliliğe ve doğru risk almaya işaret etti. Bir önemli tespiti de faiz düşüşü konusunda tahmin yaparken mortgage'ı farklı değerlendirdi. Özen, bugünkü şartlarda, mortgage kredi faizlerinin aylık binde 8.5 düzeyinde kalması gerektiğini söyledi. Özen'e göre bu seviyenin altı bankalar açısından zorlayıcı olabilir. Özen bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: "Agresif olmaya devam edeceğiz ama iyi yönetmemiz gereken bir portföy. Bunu uzun vadeli fonlama ile hemen kilitlemeye çalışıyoruz ama kilitliyorsunuz da ne oluyor müşteri gelip tekrar yapılandırıyor. Yönetmesi çok zor bir ürün. Ama burada işin esprisi çok uzun vadeli bir müşteri ilişkisini banka içine almış oluyorsunuz. Bunu bankaların çok iyi yönetmesi lazım. Dünyanın her yerinde böyledir. Çok zor bir üründür. Doğru hesaplamasını dibine kadar yapmak da çok zordur. Sıkıntıları olan bir üründür. Bana kimse demesin ki ben şu kadar kazanıyorum kuruşu kuruşuna hesap ediyorum diyemezsiniz. Evet Türkiye'de faizler çok ciddi şekilde aşağıya gelmiştir tarihsel olarak en düşük seviyesine gelmiştir ama tüketici kredilerinde bir kalınması gereken yer vardır çünkü üzerinde başka yükler vardır. Mortgage kredisinin üzerinde genel karşılıklar itibariyle çok büyük yükler var. Bunları koyduğunuz zaman çok fazla yeri de kalmamış durumda. Bankacılık sektörü zaten bu üründen çok az para kazanmaktadır. Belki kazanmamakta ve zarar dahi etmektedir. Bu kadar da bunu iddialı söylüyorum. Yüzde 2 komisyon alıyorsunuz da demesin hiç kimse. O yüzde 2 komisyon 10 yıllık bir kredide yıllık binde 2 demektir. Onu kurtaracak bir şey değildir. Faizler yukarı çıktığı zaman unutmayın biz onu yükseltemiyoruz. Ama düştüğü zaman yapılandırıyoruz."
Yıllar kendileri açık, kapalı, saçık aldılar. Liderler. Şimdi yok yasal mevzuat yok laf ebeliği komisyon açık ve net olmalı. Nasıl iştir bu? Neden şimdi?
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.