'TİCARET SAVAŞLARI SATIN ALMALARI ARTIRACAK'
Odin Yöneticisi Berk Şener, dünyada son 20-30 yıldır satın alma ve birleşme trendi olduğunu, Türkiye’de AB ile müzakerelerin başladığı dönemde 70 milyar dolarlık işlemler olduğunu hatırlatıyor. Türkiye’nin o dönem kuvvetli bir hikâyesi olduğunu hatırlatan Şener şöyle devam ediyor: “Yapısal reformlara hız verilmişti, şirketlerin performansı iyiydi. Global trend de fazla paranın olduğu bir dönemdi. Türkiye’nin yanı sıra birçok gelişmekte olan ülkeye ilgi yüksekti. Bizim gibi kurumların Türkiye’nin hikâyesini anlatması kolaydı. Şimdi ise hem para arzı azaldı hem de rekabet ettiğimiz ülkelerin sayısı arttı. Bir de dünya genelinde farklı politikalar izleniyor.”
Şirket olarak sektörlere baktıklarında, bir sonraki adımı öngörmeleri gerektiğini belirten Şener, örnek olarak Alman endüstri devlerinden ThyssenKrupp’un, çelik işini Hindistanlı Tata ile birleştirme kararı almasını veriyor. “Bu birleşme Türk demir-çelik sektöründeki şirketleri nasıl etkileyecek? Onlar da arayışlara girer mi? Bunlara bakmamız gerekiyor” diyor.
Şener’e göre, ABD ve Çin arasında başlayan ticaret savaşları önümüzdeki dönemde şirket birleşme ve satın almalarını yakından ilgilendirecek. Örneğin, ABD’nin uyguladığı kotanın etkilerini azaltmak isteyen Çinli şirketler farklı ülkelerde yatırımlar yapabilecek.
Diğer yandan, hem Türk şirketleri için hem de diğer ülkelerdeki şirketler için dünyanın farklı yerlerinde üretim tesislerinin olması önemli bir hale gelmiş durumda. Bu hem şirketlerin globalleşme vizyonlarıyla hem de korumacı politikalara karşı bir önlem olarak firmaların gündeminde.
Berk Şener, Türkiye’de bir birleşme ve satın alma işleminin ortalamasının 50 milyon dolar olduğu bilgisini veriyor. U.N. Ro-Ro ve Denizbank gibi işlemler bu yılki rakamları yukarı çıkarmış durumda.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.