TÜRKİYE FİNANSAL YATIRIMCILAR İÇİN CAZİP
Bu yıl birleşme ve satın alma işlemleri açısından geçen yıla göre daha hareketli başladı. Hatırlanacağı gibi geçen yıl 7-4 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşmişti. Değeri açıklanmayanlarla birlikte bu rakam 10 milyar doları buluyor. Bu yılın ilk yarısında ise 7-6 milyar dolarlık bir işlem gerçekleşti. Bu yılsonunda 11-12 milyar dolarlık bir işlem olması öngörülüyor. Ancak, ABD ile siyasi gerilim yatırımcıları da beklemeye yöneltiyor. Sektör yöneticilerine göre, yatırımcıların iştahının arttığı bir dönemde ABD ile yaşanan gelişmeler şirketlerin de satın alma ve birleşme kararlarını etkileyebilir. Ancak, tansiyon düştüğünde yatırım kararları tekrar devreye alınacaktır.
2002 yılında kurulan ve 2005 yılından bu yana tamamlanmış 83 adet işlem ve 6 milyar dolardan fazla toplam işlem büyüklüğüne sahip Pragma Kurumsal Finansman Yönetici Direktörü Kerim Kotan, yabancı yatırımcının ilgisi açısından kötü bir noktada olmadığımızı belirtiyor. Kotan, “Türkiye halen stratejik ve finansal yatırımcılar için cazipliğini koruyor ve hedef yatırım ülkesi olmaya devam ediyor. Niye? Türkiye’nin hub olarak jeostratejik lokasyonu, yerel pazarın büyüklüğü, yüksek büyüme rakamları ve genç nüfusu yatırımcıları çekmeye devam ediyor” diyor. “Aslında Türkiye herkesi şaşırtmaya devam etti bile diyebiliriz” diyen Kotan şöyle devam ediyor:
“Volatilitesi yüksek kur hareketleri, siyasi belirsizlik ve jeopolitik riskler birleşme ve satın alma işlemlerine genel olarak olumlu yansımaz ama Türkiye’deki durum farklı gelişti. 2016 yılında 7 milyar dolar, 2017’de 10 milyar dolar, bu yılın ilk yarısında 8 milyar dolara yakın işlem oldu.” Bu yıl dikkat çeken işlemler arasında 728 milyon dolarlık Ahbaba- Trendyol, 1.2 milyar dolarlık Actera-U.N. Ro-Ro, 3.2 milyar dolarlık Emirates NBD- Sberbank-Denizbank, 900 milyon dolarlık Doğan-Demirören, 445 milyon dolarlık TAV-IC Holding arasında gerçekleşen işlemler sayılabilir.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.