<
Ana SayfaRöportajlarFinansal Kurumlar Birliği'nden mesaj var---

Finansal Kurumlar Birliği'nden mesaj var

7 / 10
Finansal Kurumlar Birliği'nden mesaj var
27 Ekim 2014 - 09:23 www.finansingundemi.com

KENDİMİZİ 500 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİN BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYORUZ

-Finansal Kurumlar Birliği’ne Bankalar Birliği dışında rakip sayılabilecek oluşumlar var mı? Finansal kurumların temsili bakımından durum nedir?

Osman Zeki Özger: Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının tamamı finans tarafında sayarsak, Bankalar Birliği var,  Katılım Bankaları Birliği var, Sermaye Piyasası Birliği var ve bir de biz varız. Katılım Bankaları Birliği aslında bizimle beraber benzer bir konuyu yapıyor. Katılım bankalarını Bankalar Birliği’nden ayırdılar.  Şu an toplam bankacılık aktifinin yüzde 6’sını teşkil ediyorlar. 5-6 tane katılım bankası var.  Onların da amaçları bizler gibi sayıyı çoğaltmak ve aktifteki paylarını arttırmak. Ama benzer konuda da birlik olarak onlar temsil ediliyor.

-Türkiye’nin 2023 vizyonuna katkı için Birlik nasıl yol haritası belirledi?

Osman Zeki Özger:  Birliğin kuruluş amacı finans sisteminin güçlenmesi, çeşitlenmesi ve derinleşmesi. Bizim temel misyonumuz bu. Şimdi Birlik olarak dedik ki, Finansal Kurumlar Birliği’nde üç sektörü bir araya getirirken, bankacılık dışı finans sektörü güçlensin, çeşitlensin, derinleşsin, alternatif finans meraklılarına daha rahat ulaşsın, temsil ettiği sektörlerin kendi içerisindeki rekabet ilkelerini düzenlesin. Bu ülkenin, ekonomi yönetiminin,  Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılına isabet eden 2023 yılı için önemli hedefleri var. Bu önemli hedeflerden bir tanesi 500 milyar dolar ihracat. 2 trilyon dolar milli gelir. 10. büyük ekonomi. 20-25 bin dolar arası kişi başına milli gelir. 50 milyon üzerinde turist. 100 milyarın üzerinde müteahhitlik sektörü. Bunlar Türkiye’nin 2023 yılı için koyduğu ana hedefler. Bunların dışında da birçok şey var ekonomiyi ilgilendiren ama temel olanlar bunlar. Bizlerin de Birlik olarak finans sektörünün güçlenmesi çeşitlenmesi, derinleşmesi adına misyonumuz var ise, bu 2023 yılı hedeflerine ulaşmanın yolu da güçlü bir finans sisteminin olması. Bakın 160-170 milyar ihracatı, 500 milyar olarak hedeflerseniz o zaman sizin güçlü bir finans sisteminizin olması gerekiyor. Bu güçlü finans sistemi diye tanımladığımız sistemin uluslararası entegrasyonuna da uygun olması gerekmektedir. Düzenli bir karlılık mekanizması olması lazım, sürdürülebilir bir büyümesi olması lazım,  denetlenebilir olması lazım, şeffaf olması lazım. Dolayısıyla bu özelliklere sahip finans sistemi yaratırsanız, adını 500 milyar dolar hedeflediğiniz şeye böyle gidersiniz. Biz kendimizi bu hedefin bir parçası olarak gördük. Ve dedik ki madem 500 milyar dolarlık ihracatın olacağı bir ülkede finansın bir tarafıyız o zaman bizim de iyi bir kanunumuzun olması lazım. Bu kanunun uluslararası normlarda olması lazım. Bu kanun içerisinde diğer ülkeler ile rekabet edilebilir alternatif ürünlerin olması lazım.

Bizler geçen senenin altı ayına göre yüzde 25 büyümüşsek, demek ki Türk finans sistemine bir nebzede olsa katkı sağlamaya başladığımızı söyleyebiliyoruz.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERVAN SİS27 Ekim 2014 11:49

    Evet borsadaki KERVANSARAY borsa dışındaki şirket ile birleştirilme koşulları butun patronlarada tanınmalı. Devlet kurumları böyle bir birleşmeyi onaylıyorsa bütün patronlarada bu hak tanınmalı!

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster