TÜRKİYE'DE ÇOK HIZU BÜYÜYOR
Aslına bakarsanız global krizin tırmanması ve pek çok ülke ve şirketin risklerindeki artış, Türkiye'de faktoring sektörüne bir anlamda doping etkisi yapmış durumda. Bugüne kadar faktoring şirketleriyle çalışmayan ve buna ihtiyaç duymayan çok sayıda şirket, artan risklere paralel olarak faktoring hizmeti almaya başladı. Özellikle KOBİ'ler için krizde can simidi olan faktoring sektörü son verilere göre bugüne kadar yaklaşık 100 bin şirkete toplam 10 milyar dolar kaynar aklardı.
Bu durum, faktoring sektör hacimlerine de birebir yansımış durumda. Ancak Türkiye'deki hızlı büyümeye karşın hacimlerin hala dünya ortalamalarının oldukça altında olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, bu konuda alınacak çok yol olduğunu düşünüyor.
Sektöre rakamlar bazında bakıldığında büyüme ve ciro bazında durum şöyle: 1990 yılından bugüne kadar faktoring sektörünün ortalama her yıl yüzde 38 büyüme kaydettiği görülüyor. Dünyadaki yıllık ortalama büyüme ise aynı dönemde sadece yüzde 12 olmuş. Finansal Kurumlar Birliği'nin son açıkladığı veri olan 2014 ilk yansında ise faktoring sektörü cirosunu toplamda 2013'ün eş dönemine göre yüzde 22 oranında büyüterek 50 milyar TL've ulaştı. Sektörün 2015 yılı hedefi ise ciroyu 60-70 milyar TL seviyesine çıkartmak. Dünyada ise sektörün 2013 yılı toplam cirosu 3.1 trilyon dolar düzeyinde.
DÜNYADA İKİNCİYİZ
Türkiye faktoring sektörü, ihracat faktöringi abranda dünyanın en büyüklerinden biri. Son açıklanan 2013 yılı verilerine göre. Çin 10 milyar euro'ya ulaşan ciro ile bu alanda ilk sırayı alıyor. Türkiye ise toplamda 4 milyar euro'yu zorlayan faktoring ciro hacmi ile ikinci şu anda. Önümüzdeki döneme ilişkin iddialı hedefleri olan fakloringciler şirketlerin tahsilat, istihbarat ve nakit ihtiyaçlarım tek elden çözümlüyor. Para Dergisi’nden Esin Çetinel, özellikle küçük işletmeler için adeta bir can simidi olan faktoring firmalarının 2015 yılı hedeflerini derledi…
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.