<
Ana SayfaBankacılıkFaizlerdeki yükseliş banka karlarını eritti---

Faizlerdeki yükseliş banka karlarını eritti

3 / 7
Faizlerdeki yükseliş banka karlarını eritti
05 Mayıs 2014 - 11:05 www.finansgundem.com

ÖZEL BANKALAR KORUNAKLI

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Zümrüt Can Ambarcı, yılın ilk çeyreğinin gerek kur gerekse faiz hareketleri açısından oldukça dalgalı geçtiğini, ancak bankaların bu dönemde özellikle marj ve aktif kalitesi tarafında beklentilerden daha iyi performans gösterdiği söylüyor.

Zümrüt Can Ambarcı, “İlk çeyrekte kredi büyümesi biraz zayıftı hatta kredi kartlarında çeyrek dönemde yüzde 4,1 daralma yaşandı. Bu durumun bankaların ilk çeyrek ücret ve komisyon gelirlerinde zayıf performans göstermesine neden olmasını bekliyoruz” diyor.

Fonlama tarafında ise mevduat büyümesi çeyrek dönemde yüzde 1,2 seviyelerindeydi, bu da kredi mevduat oranını yüzde 107,3 seviyesine taşıdı. Bu nedenle Ambarcı, ayrıca artan swap maliyetlerinin de genel olarak bankaların bu çeyrekte ticari zarar yazmasına neden olabileceğini ifade ediyor. Ambarcı, ilk çeyrekte özel bankalarına göre daha iyi koruduğunu ve daha iyi finansal performans gösterebileceğini düşünüyor.

Burgun Yatırım banka analisti Duygun Kutucu da ilk gelen bilançoların beklentilerle paralel olduğunu söylüyor. Duygun Kutucu, “ Yıl başında ilk çeyreğin daha zor geçeceğini öngörüyorduk, fakat dönem sonuna doğru olan gelişmeler beklentilerimizi yukarı çekti. Net faiz marjında bir miktar daralma olsa da bunun genelde sınırlı olduğunu görüyoruz. Aktif kalitesinde bir bozulma yok. İkinci çeyrekte bir miktar daha marj daralması görebiliriz.” Diyor.

Yapı Kredi Yatırım analistleri ise yükselen TL mevduat maliyetlerinin fonlamasında TL mevduatın en ağırlıklı olduğu Halkbank ve Vakıfbank’ın net faiz marjına baskı kurabileceğine, bu oranın özel bankalarda yüzde 38 ile çok daha düşük olduğuna dikkat çekiyor. Yapı Kredi Yatırım analistleri, İş Bankası, TSKB, Albarakatürk, Halkbank ve Vakıfbank için endeks üzeri getiri bekliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yılmaz06 Mayıs 2014 02:58

    erittide ne oldu endeksi taşıyan prim yapan hisseler yine bankacılık sektörü...sanki bu sektör yandı bitti kül oldu....tekstilbank bile çinliler tarafından çok beğenildi değerini ütünden fiyatla satın alındı...

  • rıfkı05 Mayıs 2014 22:02

    hiç asyabdan bahseden yok,,ne biçim iş ya.bu banka değil mi?

  • işim olmaz05 Mayıs 2014 12:09

    en az bir sene borsadan uzak durmak doğru olacak galiba.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster