Ana SayfaRöportajlarDr. Artuğ Çetin, küresel hedef Bağımsız ve Milli Para Sistemi’ni anlatıyor---

Dr. Artuğ Çetin, küresel hedef Bağımsız ve Milli Para Sistemi’ni anlatıyor

3 / 8
Dr. Artuğ Çetin, küresel hedef Bağımsız ve Milli Para Sistemi’ni anlatıyor
29 Mayıs 2019 - 08:33 www.finansgundem.com

“PARANIN SAHİBİ MERKEZ BANKALARI DEĞİL”

- Neden para? Sizi 23 yıldır bu araştırmaya iten sebep ne? Vardığınız sonuç şaşırttı mı yoksa bekliyor muydunuz? Size nasıl etkiledi?

Dr. Artuğ Çetin: Avusturya’da hem çalışıp hem lisans eğitimi alırken biraz para biriktirmiştim ve o paraları bankaya yatırdım. Bir gün bankadan paramı çekmeye gittim, ama “Paranı alamazsın” dediler. “Niye?” diye sordum? “Şu an o kadar paramız yok” dediler. Çok rahatsız oldum, mücadele ettim ve sonunda istediğim hızda olmasa da paramı almayı başardım. O sırada bankada çalışan biri, “Kısmi Rezerv Bankacılık Terminolojisi”ni anlattı. Bunu duyduğum an, “Piyasada var olduğunu zannettiğimiz para, misliyle kaldıraçla aslında şişirilmiş bir balon mu?” diye sorgulamaya başladım. Arkasından araştırmaya başladım, araştırdıkça bu sistemin ne kadar karşılıksız olduğunu gördüm ve para üretiminin kredi vermekle aynı şey olduğunu veya tersten söyleyelim isterseniz, kısaca kredi vermenin para üretmek olduğunu gördüm. Ticari bankaların otomatikman para ürettiğini, para hacminin manipüle edildiğini ve para hacmine hükmettiklerini gördüm. Tabi, “Merkez bankaları ne işe yarıyor?” diye düşündüm. Bütün bunlar bende şunu uyandırdı, demek ki paranın sahibi merkez bankaları değil. Merkez bankaları olmadığına göre o zaman devlet de değil. Devlet değilse millet hiç değil. “Paranın sahibi kimdir?” dedim.

10 yıl önce araştırma yaparken, uluslararası çerçevede bu işe soyunmuş, bazı ülkelerin merkez bankaları başkanlarının da içinde bulunduğu bir sivil toplum hareketinin halihazırda var olduğunu ve bu çalışmaların parayı daha özgürleştirmek için yürütülen küresel bir reform hareketi olduğuna dair ilk tespitimi yaptım. Bunun üzerine bu kurumla bağlantı kurdum ve kurucusu Profesör Joseph Huber’le irtibata geçtim. 22 yıldır para sistemleri üzerine çalıştığımı anlattım. Gerçekten Türkiye’yi temsilen içinde bulunduğum IMMR ile bugüne kadar dünyada pek çok farklı ülkede zirveler, toplantılar yaptık. Bu konuyu akademisyenler, ekonomistler ve tüm uzmanlarla tartıştık. Türkiye’de bu konuda yazılmış ilk eser olan “Nomisma-Bağımsız ve Milli Para Sistemi” kitabım ile konuyu ülkemizde de gündeme getirdik. Geçtiğimiz aylarda Frankfurt’ta yapılan Para Zirvesi’nde gerek Türkiye’den gerekse Almanya’dan pek çok basın mensubu ile bir araya geldik.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baypipo29 Mayıs 2019 14:10

    sözüm ona IMF nin onayladığı !!! bağımsız bir milli para sistemine şüphe ile bakarım şahsi fikrim tabi kitabı okumakta fayda var okuyalım okutalım :) tartışalım 

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster