“GÜVENLİK TEHDİTLERİ HEP OLACAK”
-Finans kuruluşlarının teknoloji yatırımları artışa geçti, özellikle siber saldırıları önlemek ve veri güvenliğini artırmak için neler yapılmalı? Dünyada bu iş nasıl yapılıyor?
Onur Akın: Kesin olarak şunu söyleyebilirim, dünyada ne yapılıyorsa Türkiye’de de aynısı yapılıyor. Burada bir geri kalmışlık yok ve herkes önlemlerini alıyor. Ama güvenlik öyle bir pazar ki artık saldırılar rastgele değil. Yani bunlar hedefli saldırılar. Dolayısıyla karşı tarafta hazırlanarak geliyor. Ben evimin kapısını kilitledim, güvende uyuyabilirim durumu yok. Bir gün sonra başka bir saldırı metodu duyabilirsiniz. Ona göre başka bir önlem almanız gerekiyor. Aslında bu devamlılığı olacak bir yarış gibi gözüküyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bunun önlemleri alınıyor. Ama bir taraftan da hayatımızın gerçeği ve bunu kabul etmemiz lazım. Çünkü bu güvenlik tehditleri hep olacak.
Güvenliğe ayrılan bütçeden ziyade buraya ayrılacak insan kaynağının bilinçlendirilmesi ve sadece işi bu olan insanların değil, işi bu olmayan insanların da bilinçlendirilmesi lazım. Ama asıl saldırılar insanların bilinçsizliğinden faydalanarak geliyor. Onun için kurumlarda çalışanların bilinçlendirilmesi çok önemli.
Bizim güvenlikle ilgili portföyümüz oldukça geniş; müşterilerimize uçtan uca bir güvenlik mimarisi sunabiliyoruz. Bakın güvenlik her yerde olmalı. Yani bir BT mimarisinin her katmanında olduğu gibi kurumunda her katmanında olmalı diye düşünüyoruz. O da kurumun ağ alt yapısı olduğu için, biz oradaki avantajımızı kullanarak atağın daha ilk anında cevap verilebilecek yerlere konuşlanıyoruz ki atağın hem öncesi sırasında hem de sonrasında gerekli aksiyonları alabilelim. Bizim burada gördüğümüz en önemli kısım atağın sonrasındaki aksiyonlar. Çünkü atağı önlemek için alınan tedbirler zaten var. Ama atak bitikten sonra ‘ne yapıyorum?’a bakmak lazım. Biz buraya son dönemde çok büyük yatırım yaptık. Çünkü burada aldığınız raporlar sizin bir sonraki atakta ne yapacağınızı ve gerçekte size nasıl bir zararı var onu hesaplamanıza yardımcı oluyor. Dolayısıyla bizim öncesinde, sırasında, sonrasında diye böldüğümüz güvenlik yaklaşımımız var.
Bakın firma olarak güvenlik önlemlerinizi maksimumda almak çok önemli ki kolay hedef olmamalı. Onun için biz müşterilerimizde buna çok dikkat ediyoruz. Çünkü ona göre bir tasarım yapılması ve tasarımdaki bütün fonksiyonların kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.