Ana SayfaTeknolojiDijital dönüşümde Weiss’ten şirketlere para kazanma stratejisi---

Dijital dönüşümde Weiss’ten şirketlere para kazanma stratejisi

7 / 10
Dijital dönüşümde Weiss’ten şirketlere para kazanma stratejisi
24 Haziran 2016 - 10:18 www.finansgundem.com

ÇEVRİMİÇİ SERVİSLERİN ZAFERİ

-Sadece telekom operatörleri değil herhalde, farklı sektörlerden şirketler de aynı konumda mı?

Michael Weiss: Aslında birçok şirket benzer konumda. Özellikle müşteriye erişimleri olan şirketler asıl paranın giderek çevrimiçi servislere daha fazla aktığını biliyorlar. Bu sebeple de şu an bulundukları konumun yeterli olmadığını ve çevrimiçi servislerde de varlık göstermek zorunda olduklarını söylüyorlar.

Küresel olarak 2008-2015 arasında çevrimiçi servisler pazarında reklam gelirlerinin de payının arttığını görüyoruz. Bu da aslında iş modellerinde değişik alternatiflerin ortaya çıktığını gözler önüne seriyor. Örneğin dijital medya sektöründe paywall bazlı ücretli içerik satmak ile ücretsiz içerik sunarak reklam gelirlerini daha yüksek tutmaya çalışmak, iki ana alternatif model olarak öne çıkıyor.

Şekil 3 – Çevrimiçi hizmetlerin gelir türüne göre bölümü (e-perakende ve e-seyahat haricinde)


Dijital değer zinciri boyunca inovasyon üzerinde çok büyük bir odaklanma var. 20 sene kadar önce bilgisayarlar bu pazar içerisinde çok büyük bir paya sahipti. Ancak şimdi akıllı telefonlar, tabletlerin yanı sıra giyilebilir teknolojiden de çok büyük kazançlar sağlanıyor. Özellikle kullanıcı arayüzlerine dair işler yapılan pazarlarda en tepedeki oyuncuların pazar payının diğer pazarlara göre daha yüksek olduklarını görüyoruz, bu çok önemli bir nokta. Dijital değer zincirinin belli bölümlerinde sadece çok iyi bir fikre sahip olmanız yeterli değil, bu fikri geliştirmek ve büyütmek zorundasınız. 

(5) Dolayısıyla 5’inci soruda dijitalleşme stresi dedik; dijital iş modellerinde stres oldukça fazla. Eğer Amerikan web sitelerini geçirdiği değişimi karşılaştırdığınızda, geçtiğimiz yıllarda neler yaşandığını görebilirsiniz. Sıralamalarda en tepeye çıkmış şirketler de de düşüş görülebiliyor, bir şirket bir pazarda hep var olacak diye bir kural yok. Bu değişimlerin bazen çok hızlı gerçekleştiğini de görebiliyoruz. Bazı şirketler neredeyse listeden tamamen çıkacak kadar büyük bir düşüş yaşıyorlar. Twitter’ın bile istikrarlı bir şekilde hep ilk 3’te kalmayı başaramadığını görüyoruz. Öte yandan 1999 yılında en çok ziyaret edilen 15 web sitesinden 11’i, bugün aynı listede yer almıyor bile. Eğer iyi bir fikriniz varsa, pazar fark etmeksizin, bu fikrinizi geliştirdiğiniz, yerinizde saymadığınız sürece kar etmeye ve pazarda var olmaya devam edebilirsiniz.


YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selami Karakelle20 Eylül 2016 11:57

    Üzgünüm ama bu şirketlere ve bu adamlara para veren CEO'lara ne demeli bilmiyorum. Şirketinizi dijitalleştirip para kazanmak mı istiyorsun. O zaman gidiyorsunuz Türkiye'nin en iyi 3 üniversitesinden birisine ve buralardaki bilgisayar mühendisi doktora öğrencilerini buluyorsunuz. Onlara derdinizi anlatıyorsunuz ve işi bitiriyorsunuz... Bu iş bu kadar basit.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster