İŞTE TÜRKİYE’DE DİJİTALDE BAŞARIYI YAKALAMIŞ ŞİRKET
-Peki, dijitalleşmenin hangi alanlarında geçmişte fırsatlar olmuş ve gelecekte olması bekleniyor?
Michael Weiss: İlk başta dijitalleşmeyi nasıl tanımlarız diye sormuştunuz, A.T. Kearney olarak dijitalleşmenin değer zincirinde gerek pazar büyüklüğü, gerekse karlılığı çalışmamızda ortaya çıkardık.
Geçtiğimiz 5 yılda çevrimiçi (online) servislerin diğer bütün değer zinciri segmentlerinden daha hızlı büyüdüğünü görebilirsiniz. Ancak bağlanırlık pazarının (Telekom operatörleri gibi şirketleri kapsayan segment) önümüzdeki 5 yılda yıllık ortalama sadece %7 büyümesi öngörülüyor. Örneğin bugün size Türkiye’den dijitalde başarıyı yakalamış bir şirkete örnek verin desek; telekom operatörlerini sıralarsınız. Fakat dünyada seyahat, müzik ve benzeri çevrimiçi servisler diğerlerine kıyasla çok daha hızlı dijital büyüme gerçekleştirmekteler. Bu sebeple telekom operatörleri de kendi çevrimiçi servislerinde bu alanlarda neler yapabilirler, onu tartışıyorlar.
Şekil 2 – Dijitalleşme ve internet değer zincirinde pazar durumu ve öngörüler
-Whatsapp gibi akıllı telefon uygulamaları telekom operatörleri aleyhinde bir tehdit oluşturuyor mu? Yani teknolojinin gelişmesi bir teknoloji şirketinin de sonunu getirebilir mi?
Michael Weiss: Tam da bu sebeple Türkiye’deki Telekom operatörlerinin ve diğer teknoloji şirketlerinin değişik girişimler içerisinde (örneğin Whatsapp benzeri yerli platformlar) olduğunu görüyoruz. Şirketler bu tip girişimlerle dijital değişime ayak uydurmak zorundalar. Farklı sektörlerde hali hazırda pazar lideri oyuncuların “Pazar lideri değiliz” diye düşünmeleri ve hatta konuşmaları aslında bu nedene dayanıyor.
Üzgünüm ama bu şirketlere ve bu adamlara para veren CEO'lara ne demeli bilmiyorum. Şirketinizi dijitalleştirip para kazanmak mı istiyorsun. O zaman gidiyorsunuz Türkiye'nin en iyi 3 üniversitesinden birisine ve buralardaki bilgisayar mühendisi doktora öğrencilerini buluyorsunuz. Onlara derdinizi anlatıyorsunuz ve işi bitiriyorsunuz... Bu iş bu kadar basit.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.