Ana SayfaTeknolojiDijital dönüşümde Weiss’ten şirketlere para kazanma stratejisi---

Dijital dönüşümde Weiss’ten şirketlere para kazanma stratejisi

6 / 10
Dijital dönüşümde Weiss’ten şirketlere para kazanma stratejisi
24 Haziran 2016 - 10:18 www.finansgundem.com

İŞTE TÜRKİYE’DE DİJİTALDE BAŞARIYI YAKALAMIŞ ŞİRKET

-Peki, dijitalleşmenin hangi alanlarında geçmişte fırsatlar olmuş ve gelecekte olması bekleniyor? 

Michael Weiss: İlk başta dijitalleşmeyi nasıl tanımlarız diye sormuştunuz, A.T. Kearney olarak dijitalleşmenin değer zincirinde gerek pazar büyüklüğü, gerekse karlılığı çalışmamızda ortaya çıkardık.

Geçtiğimiz 5 yılda çevrimiçi (online) servislerin diğer bütün değer zinciri segmentlerinden daha hızlı büyüdüğünü görebilirsiniz. Ancak bağlanırlık pazarının (Telekom operatörleri gibi şirketleri kapsayan segment) önümüzdeki 5 yılda yıllık ortalama sadece %7 büyümesi öngörülüyor. Örneğin bugün size Türkiye’den dijitalde başarıyı yakalamış bir şirkete örnek verin desek; telekom operatörlerini sıralarsınız. Fakat dünyada seyahat, müzik ve benzeri çevrimiçi servisler diğerlerine kıyasla çok daha hızlı dijital büyüme gerçekleştirmekteler. Bu sebeple telekom operatörleri de kendi çevrimiçi servislerinde bu alanlarda neler yapabilirler, onu tartışıyorlar.

Şekil 2 – Dijitalleşme ve internet değer zincirinde pazar durumu ve öngörüler


-Whatsapp gibi akıllı telefon uygulamaları telekom operatörleri aleyhinde bir tehdit oluşturuyor mu? Yani teknolojinin gelişmesi bir teknoloji şirketinin de sonunu getirebilir mi?

Michael Weiss: Tam da bu sebeple Türkiye’deki Telekom operatörlerinin ve diğer teknoloji şirketlerinin değişik girişimler içerisinde (örneğin Whatsapp benzeri yerli platformlar) olduğunu görüyoruz. Şirketler bu tip girişimlerle dijital değişime ayak uydurmak zorundalar. Farklı sektörlerde hali hazırda pazar lideri oyuncuların “Pazar lideri değiliz” diye düşünmeleri ve hatta konuşmaları aslında bu nedene dayanıyor.



YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selami Karakelle20 Eylül 2016 11:57

    Üzgünüm ama bu şirketlere ve bu adamlara para veren CEO'lara ne demeli bilmiyorum. Şirketinizi dijitalleştirip para kazanmak mı istiyorsun. O zaman gidiyorsunuz Türkiye'nin en iyi 3 üniversitesinden birisine ve buralardaki bilgisayar mühendisi doktora öğrencilerini buluyorsunuz. Onlara derdinizi anlatıyorsunuz ve işi bitiriyorsunuz... Bu iş bu kadar basit.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster