DİJİTALLEŞME YEREL ŞİRKETLERCE BİR TEHDİT OLARAK GÖRÜLEBİLİYOR
-Sizin buradaki rolünüz ne? Dijitalleşmede kimin neler yaptığını araştırıp, trendleri mi belirliyorsunuz? Yoksa öneri vererek, bunu değil de şunu yapmalısınız gibi bir yaklaşım mı sergiliyorsunuz?
Michael Weiss: Konuşmamızın ana konusu da aslında bu. Dijitalleşme konusuyla ilgili şirketlerin CEO’ları bize “Ne yapmalıyız?” diye soruyorlar. Bize neredeyse her gün gelen en çok sorulmuş 5 soruyu size aktarmak isterim:
(1) Eğer içerisinde bulunduğum pazarda dijitalleşme yaşanıyorsa, kazancımı devam ettirebilmem için bunu ne kadar ciddiye almam gerekiyor? Yani bu bir tercih midir yoksa bu bir zorunluluk mudur? Eğer bu bir tercih ise, bu belli departmanların sorumluluğunda projeler bazında mı ele alınmalı yoksa şirket olarak topyekûn mü hareket edilmeli? Bu soruları cevaplayabilmek için aslında şirketin içinde bulunduğu sektörde dijital dönüşümün mevcut ve potansiyel seviyesini ve geleneksel iş modellerine uyguladığı baskıyı iyi okuyabilmek gerekiyor.
(2) Dijitalleşmeden bahsedildiğinde, dijital yıkım (digital disruption) ve başarısızlık da konuşulan konular arasında. Çoğu CEO, mevcut iş modellerini riske edip dijital dönüşüme ayak uyduran yeni bir iş modeli benimsemek veya dijital dönüşümün etkisi altında mümkün olduğunca mevcut iş modelini korumaya çalışmak arasında kararsızlık yaşıyor. Yani dijitalleşme özellikle yerleşik şirketlerce bir tehdit olarak görülebiliyor. Bir yanda yeni bir dijital iş modelinin mevcut gelir ve kar yapısına zarar verme riski var, diğer yanda da dijital dönüşümü benimsemekte geç kalıp fırsatları rakiplere kaptırma ve hatta mevcut iş modelinin uzun dönemde tamamen değersiz hale gelmesi riski var.
Üzgünüm ama bu şirketlere ve bu adamlara para veren CEO'lara ne demeli bilmiyorum. Şirketinizi dijitalleştirip para kazanmak mı istiyorsun. O zaman gidiyorsunuz Türkiye'nin en iyi 3 üniversitesinden birisine ve buralardaki bilgisayar mühendisi doktora öğrencilerini buluyorsunuz. Onlara derdinizi anlatıyorsunuz ve işi bitiriyorsunuz... Bu iş bu kadar basit.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.