Ana SayfaTeknolojiDijital dönüşümde Weiss’ten şirketlere para kazanma stratejisi---

Dijital dönüşümde Weiss’ten şirketlere para kazanma stratejisi

2 / 10
Dijital dönüşümde Weiss’ten şirketlere para kazanma stratejisi
24 Haziran 2016 - 10:18 www.finansgundem.com

BU RAPORU ÇOK ÖNEMSİYORUM

Finansgundem.com: Dijitalleşme ile ilgili bir rapor hazırlamışsınız. Buna göre Türkiye dijitalleşmenin neresinde?  

Michael Weiss: A.T. Kearney olarak GSM Association (GSMA) ile birlikte yayınladığımız “The Internet Value Chain” isimli bu raporu çok önemsememin sebebi Türkiye ve yurt dışında dijital dönüşümün çok fazla konuşulan bir konu haline gelmesi. İlginç olan şu; Türkiye’de bu konu çok konuşuluyor ama rakamlara bakıldığında henüz çok pozitif bir durum yok ortada. Son 5 yıl içerisindeki dijital fırsatlar hakkında insanlara soru sorduğunuz zaman genellikle Google, Facebook ve Silikon Vadisi’nden bahsediyorlar. Bununla birlikte aslında uluslararası çapta dijital dönüşümde ciddi gayret sarf eden şirketlerin bulundukları sektörler çok daha çeşitli ve sayıları çok daha fazla.

Şekil 1 – İnternet değer zinciri ve en büyük oyuncular (A.T. Kearney ve GSMA’in “The Internet Value Chain” isimli raporundan uyarlanmıştır)


-Dijitalleşmeden kasıt nedir? 

Michael Weiss: Aslında bu çok önemli bir soru, çünkü insanlar bu tanımı çok karıştırıyorlar. Dijitalleşme hakkında çok konuşulduğu doğru, ancak dijitalleşmenin yarattığı kafa karışıklığı daha fazla. Örneğin bugün iki farklı banka ile görüştüğünüzde, bir banka için dijitalleşme internet üzerinden verdiği hizmetlerin kalitesi iken, diğer banka için dijitalleşme ATM’lerinin ekranındaki görünümün iyileştirilmesi anlamına gelebiliyor. Yani dijitalleşme hakkında, algı da tanım da farklı olabiliyor. Bunu aslında yemek yapmaya benzetebiliriz, herkesin kendine ait bir tarifi ve tercihleri olabilir.

-Bu onların işi bilmediği anlamına gelmiyor değil mi?

Michael Weiss: Kesinlikle gelmiyor. Bu, dijitalleşmenin tanımı ve algısıyla alakalı. İhtiyaçlara yönelik olarak dijitalleşmenin tanımı yapıldığından bu farklılıklar ortaya çıkıyor. Düşünün ki akıllı telefonunuzdan bankanızla, sigorta işlemlerinizle ya da kullandığınız otomobilinizle alakalı pek çok işlem gerçekleştirebiliyorsunuz ve o anda sizin için neyin gerekli olduğuna karar verebiliyorsunuz. Fakat çoğu dijital ürün ya da servis kullanıcısı (müşteri), perdenin arkasında büyük bir makine olduğunu ve kullandıkları dijital araçların o makine tarafından hazırlandığını düşünüyor. Dolayısıyla dijitalleşmede şirket yatırımları perde arkasında şirket içi verimlilik sağlayacak yatırımlardan ziyade, çoğunlukla vitrinin daha güzel görünmesi amacına yöneldi. Görsel açıdan gelişmiş web siteleri, etkileyici tasarımlar gibi…


YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selami Karakelle20 Eylül 2016 11:57

    Üzgünüm ama bu şirketlere ve bu adamlara para veren CEO'lara ne demeli bilmiyorum. Şirketinizi dijitalleştirip para kazanmak mı istiyorsun. O zaman gidiyorsunuz Türkiye'nin en iyi 3 üniversitesinden birisine ve buralardaki bilgisayar mühendisi doktora öğrencilerini buluyorsunuz. Onlara derdinizi anlatıyorsunuz ve işi bitiriyorsunuz... Bu iş bu kadar basit.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster