KAYHAN ÖZTÜRK – FINANSGUNDEM.COM
Zaman İstanbul’da çok hızlı akıyor; dün gibiydi oysa neredeyse iki yıl olacak. 2014’te kış güneşinin yüzünü hafif hafif göstermeye başladığı bir Ekim gününde oturup konuşmuştuk Michael Weiss’le. O gün altında A.T. Kearney’in imzası olan ‘tedarik zincirinin markalaştırılması’ konulu çarpıcı bir çalışmanın detaylarını masaya yatırmıştık. Bugün ise konumuz dijital fırtına…
Uluslararası danışmanlık şirketi A.T. Kearney’in yönetici ortağı Weiss, uzun zamandır Türkiye’de olmanın avantajlarını iyi kullanıyor. Ülkemizi ve insanını iyi tanıdığı, son çalışmayı anlatırken kullandığı ifadelerde ortaya çıkıyor. GSMA ile birlikte yayınladıkları “The Internet Value Chain” isimli raporu çok önemsediğini vurgulayan Weiss’in gerekçesi de hazır. Hem de duble. “Türkiye ve yurt dışında dijital dönüşümün çok fazla konuşulan bir konu haline gelmesi.” İlginç bulduğu bir noktayı da araya sıkıştırıyor. “Türkiye’de dijitalleşme çok konuşuluyor ama rakamlara bakıldığında henüz çok pozitif bir durum görünmüyor.”
Devam ediyor. “Son 5 yıl içerisindeki dijital fırsatlar hakkında insanlara soru sorduğunuz zaman genellikle Google, Facebook ve Silikon Vadisi’nden bahsediyorlar. Bununla birlikte aslında uluslararası çapta dijital dönüşümde ciddi gayret sarf eden şirketlerin bulundukları sektörler çok daha çeşitli ve sayıları çok daha fazla.”
Dijitalleşmenin kafalarda yarattığı karışıklığın insanlarda bu tanımı karıştırmaya neden olduğunu öne süren Michael Weiss, örnekleme yaparken, “Bir banka için dijitalleşme internet üzerinden verdiği hizmetlerin kalitesi iken, diğer banka için dijitalleşme ATM’lerinin ekranındaki görünümün iyileştirilmesi anlamına gelebiliyor” diye konuşuyor. Teşhisi net. Dijitalleşme hakkında algı da tanım da farklı olabiliyor.
Peki, şirketler dijitalleşmeden korkuyor mu? Yanıt hazır. “Evet, kesinlikle…”
Küresel bir marka olarak bütün sektörlerde hizmet verdiklerini, ancak şimdilerde daha çok teknolojiye ihtiyaç duyan ve teknolojiyi kullanmak isteyen şirketlere yöneldiklerini ifade eden Weiss, yeni müşteri portföyünü isimlendirmiyor ama “Pazardaki lider şirketlerin üst yönetimleri ile çalışıyoruz” sözüyle kuvvetli bir ipucu veriyor.
Weis, dijitalleşme fırtınasında oradan oraya savrulurken ‘Help” çığlıklarıyla A.T. Kearney’e sığınan ve “Ne yapmalıyız?” diye soran CEO’lara alacakları pozisyon konusunda stratejik tavsiyeler verdiklerini anlatırken, kendilerine gelen asıl soruyu da itiraf ediyor. “Bu dönüşümde nasıl para kazanabilirim?” Çok çarpıcı bir beklenti değil mi?
Peki, A.T. Kearney Yönetici Ortağı Michael Weiss, derin tecrübesiyle CEO’lara para konusunda nasıl bir akıl veriyor? İşte ‘internet değer zinciri’ araştırması, işte artık hayatın ayrılmaz parçası dijital dönüşüm, işte yanıtlar…
Üzgünüm ama bu şirketlere ve bu adamlara para veren CEO'lara ne demeli bilmiyorum. Şirketinizi dijitalleştirip para kazanmak mı istiyorsun. O zaman gidiyorsunuz Türkiye'nin en iyi 3 üniversitesinden birisine ve buralardaki bilgisayar mühendisi doktora öğrencilerini buluyorsunuz. Onlara derdinizi anlatıyorsunuz ve işi bitiriyorsunuz... Bu iş bu kadar basit.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.