<
Ana SayfaBankacılıkBankacılardan 15 Temmuz mesajları---

Bankacılardan 15 Temmuz mesajları

1 / 8
Bankacılardan 15 Temmuz mesajları
14 Temmuz 2017 - 15:42 www.finansingundemi.com

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, gücünü Türkiye ekonomisinden alan bankacılık sektörünün, en uçuk risk senaryolarına bile parmak ısırtacak 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından tecrübesini ortaya koyarak sağlıklı bilanço yapısı ve sermaye gücünü zorlukların aşılması ve bu sürecin desteklenmesi için kullanmakta tereddüt etmediğine işaret etti.

Aydın, bu süreçte sektör için iyi olanı değil, ekonomi için en iyi olanı yapmaya çalışan bankacılık sektörünün, sorunların farkında olarak ekonomik büyümenin sürdürülmesine destek verdiğini bildirdi. 

Aydın o günleri şöyle anlattı: 

“15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından bankacılık sektörü açısından yapılanları en iyi özetleyen kelimeler; sanıyorum ‘hızlı, aktif, cesur ve gerçekçi’ kelimeleridir. 

Darbe girişiminin hemen ardından, 17 Temmuz’da TBB üyesi bankaların hazine işlemlerinden sorumlu yöneticileriyle toplantı gerçekleştirdik. Ekonomi yönetiminden sorumlu ilgili kamu otoriteleri temsilcileriyle koordinasyon içinde gerçekleştirilen ve Türkiye ekonomisi ile bankacılık sisteminin şokun etkilerini sınırlandıracak kadar güçlü olduğu tespitinin yapıldığı toplantıda; 

1- Bankacılık sektörünün kesintisiz olarak hizmet vermeye,  

2- Finansal piyasaların herhangi bir müdahaleye gerek olmaksızın çalışması

3- Piyasaların kısa dönemde ihtiyaç duyabileceği likiditenin sağlanması ve piyasalarda güvenin hızla tesis edilmesi kararları alındı.

Bu süreçte kamu otoriteleri ile iletişimi açık, yüksek koordinasyon ve duyarlılık içinde çalışıldı. Hükümetimiz ve ilgili kurumlar tarafından da hızla uygulamaya konulan tedbirler, piyasalarda belirsizliğin azaltılmasında, güvenin korunmasında ve aşırı oynaklığın önlenmesinde önemli rol oynadı. Bir diğer önemli girişimimiz de uluslararası yatırımcılar nezdinde oldu. Uluslararası yatırımcılar ve muhabirlerle görüşülerek hain girişimin kimler tarafından ne amaçla yapıldığı, yansımaları, alınan önlemler ve Türkiye’nin siyasi, sosyal ve ekonomik olarak gücü ve dayanıklılığı hakkında bilgi verildi. Öte yandan, orta vadede, ekonomik faaliyetteki yavaşlama eğiliminin olumsuz etkilerinin giderilebilmesi için, kredi kanalının etkin bir şekilde kullanılmaya devam edilmesini sağlayacak tedbirler alındı. Büyümenin sürdürülmesinde kredi temininin önemli rol oynadığı gerçeğinden hareketle, kredi kanallarının açık kalması, yavaşlamakta olan kredilerin hızlandırılması, büyümeye ivme kazandırılması ve aracılık maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla bir öneri listesi hazırlanarak BDDK’ya, ilgili kurumlara ve hükümetimize sunuldu. Bu noktada uluslararası düzenlemelere uyum konusundaki çalışmalara da özel bir önem vererek, sapmaya neden olabilecek bir değişiklik talebinde bulunulmadı. Önerilerimiz, ülkelere sağlanan esnekliklerin kullanılmasına yönelik oldu. 

Uluslararası düzenlemelerin öngördüğü seviyelerin üzerinde oluşan yükümlülükler azaldı, bankaların sermaye kullanımındaki etkinliği yükseldi, kredi kullandırımı ve yapılandırmasında tereddüte neden olan gri alanlara açıklık getirildi. Böylece özellikle eylül ayından itibaren, kredi arzı ve talebi artmaya başladı. Türkiye bankacılık sektörü, bir yandan yeni kredi kullandırmaya devam ederken, vade uzatma ve/veya yapılandırmaları da sürdürdü."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster