Şu gerçek ki 2017’de bankacılık sektörüne KGF damgasını vurdu. Bundan iyi yararlanan bankalar öne çıktı. 10 banka CEO’su, toplam aktiflerini sektörün üzerinde büyütmeyi başardı
2017 Kredi Garanti Fonu (KGF) sayesinde bankacılık sektörü için yüksek büyüme rakamlarının yakalandığı bir yıl oldu. 250 milyar TL’lik kredi hacmi yaratması öngörülen KGF kapsamında 200 milyar TL’yi aşan kefalet karşılığı kredi kullandırıldı. Bu hacim tüzel bankacılık alanında bankalar için ciddi bir büyüme imkanı doğurdu.
Sektörün büyüme verileri de bunu doğruluyor. BDDK verilerine göre 2017’de toplam aktifler bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19 artarak 3,3 trilyon TL’ye yükseldi. Toplam krediler ise yüzde 21, sabit fiyatlarla da yüzde 8 büyüyerek 2,1 trilyon TL’ye çıktı. Asıl büyüme yüzde 22 oranlarıyla kurumsal krediler ve KOBİ kredilerinde yaşandı. Mevduat tarafında da yüzde 18 artışla 1,71 trilyon TL’ye ulaşıldı. Sektörde en şaşırtıcı büyüme, net kâr tarafından geldi. Aralık 2017 itibarıyla sektör net dönem kârını yüzde 30,9 oranında artırmayı başardı ve toplamda 49 milyar TL net kâr yazıldı.
“2017, bizi mahcup etmedi” diyen Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, yılı bankalar açısından şöyle özetliyor:
“2017’yi birçok anlamda olumlu gelişmelere tanık olduğu muz bir şekilde nihayetlendirdik. 2018’de daha normalleşmiş bir kredi büyümesi olacak.”
Peki bu olumlu yıldan bankalar nasıl yararlandı? İşte CEO’ların 2017 karnesi...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.