"BANKACILIK SİSTEMİ KARLI OLMALI"
Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın
KRİTİK İKİ SORU: Bankacılık sisteminin aktif büyüklüğü GSMHyi yeni geçti. Türkiye'nin 2023'e gittiği yolda GSMH'nin 2,5 misli büyüklükte bir bankacılık sistem büyüklüğünden bahsediyoruz. Bugün sermaye yeterliliğimiz yüzde 14-15. Eğer biz bu sermayeyi kârlı olmaktan uzaklaştırırsak, kendi yarattığıme kârla kendi sermayemizi nasıl besleyip de sistemin aktif büyüklüğünü 2,5 misline çıkaracağız? İkincisi, yeni sermayedarı veya mevcut sermayedarı nasıl taze sermaye getirmeye ikna edeceğiz? Bence Türk bankacılığının önündeki en önemli sorulardan ikisi budur. HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ: Bankacılık sisteminin sağlıklı bir sermayeye sahip olmasının ve bu sermayeye sağlıklı bir getiri alınmasının en önemli katkısı, reel sektöre desteğinin devam etmesi ve Türkiye'nin büyümesi şeklinde tezahür eder. Bankalar, reel sektör, müşteriler ve düzenleyicilerle aynı gemideyiz ve ortak çıkarlarımız var. Bankacılıktaki rekabetten kaynaklanan aksilik ve bankaların probleme düşmesinin faturasını hem ülke ekonomileri hem reel sektör ödedi. 2001 krizi sonrası yapılan düzenlemelerle, global krizde görüldü ki, Türk bankacılık sektörü daha dayanıklı hale geldi. Bankacılık sisteminin güçlü olması reel sektör açısından da olumlu bir durum.
GLOBAL BANKA ÇIKAR MI? Global bankaların ortak özelliği, doğdukları ülkenin sermaye birikiminin global devleri yaratmaya ve finanse etmeye müsait olması. Yaklaşık 40 yılı bulan enflasyonist dönemde, enflasyondan kaynaklanan kârın vergisini de ayrıca alan vergi rejimi nedeniyle, Türkiye'de maalesef sermaye birikimi olması gereken yerde değil. Ülkenin ve dolayısıyla bankaların sermaye birikimi olmalı. Kaynaklara erişim çok açık olmalı. Global pazarlarda etkinlik lazım. Farklı sektör ve coğrafyalarda uzmanlık gerekli. Daha gidecek çok yolumuz var.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.