Ana SayfaPara PiyasaUzmanlar faiz kararı için ne dedi?---

Uzmanlar faiz kararı için ne dedi?

6 / 6
Uzmanlar faiz kararı için ne dedi?
24 Kasım 2016 - 14:20 www.finansgundem.com

Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, TCMB’nin Kasım ayı PPK kararlarında sürprizler yaşandığını belirterek, "Sembolik bir adım atılacağı beklentisine karşılık TCMB’nin 50 baz puan artırıma gittiğini görüyoruz. TL adına pozitif bir hamle olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Ümüt Foreks'e yaptığı açıklamada, öncelikle piyasa beklentilerinin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olarak da bilinen politika faizinde 25 baz puanlık sembolik bir adım atılacağı beklentisine karşılık TCMB’nin 50 baz puan artırıma gittiğini belirterek, "TL adına pozitif bir hamle olduğunu söyleyebiliriz. Fakat daha çok dikkat çeken unsur ise TCMB’nin gecelik borç verme faiz oranını %8.25 seviyesinden %8.50 seviyesine yükseltmesiydi. Bu 25 baz puanlık hamle piyasalar tarafından beklenen bir gelişme değildi. Dolayısıyla TL tarafında keskin düşüşü sağlayan en önemli hamle olduğunu düşünüyoruz." dedi.

TCMB’nin likidite yönetimi politikasını da elden bırakmadığını ifade eden Ümüt, "Bu bağlamda tüm vadelerde yabancı para zorunlu karşılık oranlarının 50 baz puan düşürüldüğünü görmekteyiz. Bu kararların ardından USD/TRY paritesinin 3.40 seviyelerinden 3.37 seviyesinin aşağısını test eden gerilemeler oluşturduğunu gördük." diye konuştu.

Ümüt, açıklamasında şunları söyledi:

"TCMB’nin bu hamlesi şüphesiz kredibilite noktasında elini rahatlatacaktır. Bağımsızlığa yönelik tartışmaların bir miktar azalma görebiliriz. TCMB adına pozitif bir durum.

İkinci olarak da TCMB’nin döviz kurlarının seyrinden ciddi anlamda rahatsız olduğunu görüyoruz. Daha önce gerçekleştirdiği likidite yönetimi ile yapılan müdahaleler pek işe yaramıyordu. Bugünkü karar ile faiz artırımı beklentilerini karşıladı. Fakat bu hamle TL üzerinde ne kadar etkili olacak bu uzun vadede sürekli tartışılacak bir konu.

Bunun nedenlerine gelirsek 

1. AB ile siyasi sürecin tıkanması yurt içi piyasalar adına risk teşkil ediyor. Zaten TCMB’nin kararı ardından 3.36 seviyelerine kadar gerileyen kur AB’nin Türkiye ile müzakerelere geçici olarak dondurduğunu açıklaması sonucu yeniden 3.3900 üzerinde fiyatlamalar oluşuyor.

2. ABD ekonomisinin güçlü görünümü ve FED’in özellikle de 2017 yılında piyasa beklentilerinden daha sert adımlar atabileceği algısının güçlenmesi sonucu dolar endeksi ( DXY ) 101.00 seviyesinin üzerine yerleşmiş durumda. Aynı beklentiler doğrultusunda gelişmiş ülke tahvil faizlerinde yukarı yönde hareketler dikkat çekiyor. Özellikle ABD tahvil getirilerinde ki yükseliş bir süre sonra GOÜ’lerden çıkışı hızlandırabilir.

3. Güney sınırımızda yaşanan sıcak çatışmalar ise jeopolitik riskleri masada tutuyor. Suriye – Irak – Türkiye eksenli gelişmeler stres yaratmaya devam ediyor. 

4. Yurt içi siyaset arenasından tansiyonun artma ihtimali bulunuyor. Bu doğrultuda başkanlık sistemine yönelik referandum ya da erken seçim söylentilerinin çok daha yüksek sesle tartışılacağı bir ortama girme ihtimalimiz bulunuyor. Bu durumda doğal olarak TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde önümüzdeki dönemde stresin artmasına neden olabilir.

Önemli olan konu şu: TL’de yaşanan değer kaybının bir değil birden fazla nedenleri bulunuyor. Bu nedenlerin birisi TCMB’nin politikalarına yönelik eleştiriler ve kredibilite konusuydu. TCMB bugünkü hamlesi ile bu konuya yönelik pozitif bir adım atmış oldu. Fakat masada çok daha başka riskler duruyor. Bu riskler ortadan kalkmadan ve yabandı nezdinden Türkiye’nin cazibesini artıracak bir hikaye oluşturmadan para politikaları yaraya sadece pansuman olarak kalacaktır." 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan 24 Kasım 2016 15:52

    Enflasyon artacak bütçe açıkları artacak acı reçeteler gelecek seneye meydanları siyasiler zor doldurur

  • sermet24 Kasım 2016 15:30

    işler artık merkezin kontrolünde değil 3-4 puan faiz artırırsa kısa dönem kontrol eder ülke çok borçlandı içerisi ise karışık belirsiz istikrarsız kararlarla gidiyor

  • Murat24 Kasım 2016 14:32

    Piyasa sallamadı bile en 200 baz puan arttırım gerekli.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster