Ana SayfaPara PiyasaUzmanlar faiz kararı için ne dedi?---

Uzmanlar faiz kararı için ne dedi?

3 / 6
Uzmanlar faiz kararı için ne dedi?
24 Kasım 2016 - 14:20 www.finansgundem.com

IşıkFX  Araştırma Uzmanı Ali Dalkılıç Tarafından Hazırlanan Analiz:

    "

MERKEZ'DEN TARİHİ KARAR

TCMB piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde bir artırım yaparak negatif ayrışmanın önüne geçmek istedi ve üzerine düşen görevi yaptı. Son dönemde aşırı derecede zayıflama gösteren ve de küresel anlamda  tüm para birimlerine karşı değer kazanan Dolara yenik düşen TL'nin MB'nin hamlelerinden destek bulduğunu görüyoruz. 

Beklenmedik karar

TCMB politika faizini 25 baz puan artırması beklenirken, 50 baz puanlık bir artırım yaparak orta bandı 7.50'den 8.00'a çekti. Üst bandı da yukarı çekerek AOFM'nin yönünü otomatik olarak yukarı çekti ve radikal bir karar aldı. Aynı zamanda vermiş olduğu kararda, ekonomik aktivitede dengeliyici bir etkide bulunabilmek adına zorunlu karşılıkları da indirerek, hem bankaların MB nezdinde tutması zorunlu karşılık miktarını azalttı hem de piyasada likitide bolluğu sağlayarak Dolar'ın ateşini söndürmek adına bir müdahalede bulundu. 

Kur açısından geri çekilme sınırlı kaldı

MB'nin almış olduğu kararı son raddede güçlü olarak nitelendirebiliriz. Ancak Doların aşırı derecede kuvvetli duruşu, kur kanadında geri çekilmelerin sınırlı kalmasına neden olacaktır. Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki, MB tarafından gerekli müdahale yapılırken, bu karara karşı gelecek siyasi otorite yorumları önemli olacak. Kararın hemen akabinde Avrupa parlamentosunun müzakereleri dondurma kararı alması, her ne kadar tam olarak bir yaptırım niteliğinde olmasa da, TL üzerinde bir stres yaratacaktır. Siyasi otoritenin karara ilişkin yorumları gün içerisinde kur tarafından fiyatlama yaratabilir. 15-16 Aralık'ta AB liderlerini Brüksel'de bir araya getirecek olan zirveden çıkacak olan karar, Türkiye- AB ilişkilerinin geleceği açısından kritik öneme sahip olacak.

MB'nin faiz kararı ile birlikte üzerine düşen görevi yaptığını bundan sonraki durumda risklerin ve tansiyonu azaltacak söylemlerin ön planda olması gerektiğini belirtebiliriz. Son dönemde muadil gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif ayrışan TL'nin rakiplerine göre cazip faiz sunma ihtimali, Dolar'ın aşırı güçlendiği ortamda kura hafif de olsa sınırlı destek sağlayabilir. Ancak siyasi ve jeopolitik tansiyon ana belirleyici olmaya devam edecek. 

Teknik olarak baktığımızda 3.3700 seviyesine kadar gelen satışların burdan hızlı tepkiyle birlikte toparlandığını görüyoruz. 3.3830 seviyesinin üzerinde kalacak bir hareket sonrası yeniden 3.40-3.42 denemeleri söz konusu olabilir. Geri çekilmelerin sınırlı kalacağını düşündüğümüz kur için önemli noktanın 3.35-3.30 aralığı olabileceğini belirtelim. Bu bölgenin altında kalabilmemiz için risklerin bir miktarı azalması gerekli olacaktır. Gelişmekte olan ülke kurlarının kaderini belirleyecek en önemli gelişme ise, FED'in 2017'de vereceği faiz tahmilerine dair revizyonlar olacak. FED 2017 revizyonlarında çok daha agresif bir faiz artırımı planlarsa kurda 3.50 hareketinin görülme ihtimali halen potada. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan 24 Kasım 2016 15:52

    Enflasyon artacak bütçe açıkları artacak acı reçeteler gelecek seneye meydanları siyasiler zor doldurur

  • sermet24 Kasım 2016 15:30

    işler artık merkezin kontrolünde değil 3-4 puan faiz artırırsa kısa dönem kontrol eder ülke çok borçlandı içerisi ise karışık belirsiz istikrarsız kararlarla gidiyor

  • Murat24 Kasım 2016 14:32

    Piyasa sallamadı bile en 200 baz puan arttırım gerekli.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster