Ana SayfaPara PiyasaBorsa İstanbul ve dolarda bu hafta ne bekleniyor?---

Borsa İstanbul ve dolarda bu hafta ne bekleniyor?

3 / 4
Borsa İstanbul ve dolarda bu hafta ne bekleniyor?
10 Aralık 2016 - 16:28 www.finansgundem.com

Aralık ayında da Merkez bankalarının eylem planları gündemimizin ilk sıralarında yer almaya devam etmekte. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme programının süresini uzatmasına ilişkin beklentiler kısa bir süreliğine altın ve euroyu desteklemişti. Söz konusu süreçte algının da hassas olması ile birlikte gündem hızlıca değişti. Teknik olarak bakıldığında 2017 yılı Mart ayında tahvil azaltıma gitmesi beklenen Avrupa Merkez Bankası hem parasal genişlemenin ekonomide istenilen iyileşmeyi göstermemiş olması hem de 2017 yılının neredeyse tamamını seçim dönemi ile geçirecek Avrupa için siyasi belirsizlik kavramının ortaya çıktığı dönemde para politikası konusunda radikal bir değişikliğe gidebilmesi mümkün olmadı. Ancak önümüzdeki günlerde Avrupa Merkez Bankası’nı daha zor günlerin beklediğini söylemek mümkün. Teknik olarak bakıldığında Mart 2017’de tahvil alım programının kademeli şekilde azaltılması mümkün ve yerinde bir karar olabilirdi. Halihazırda Avrupa Merkez Bankası’nın bilanço büyüklüğü 3,5 trilyon Euroya ulaşmış durumda. Parasal genişleme programının Mart 2017’de sonlandırılması halinde Avrupa Merkez Bankası’nın bilanço büyüklüğü yaklaşık 4 trilyon Euro tutarında bilanço büyüklüğü ile Amerika Merkez Bankası’nın 4,4 trilyon dolar ve Japonya Merkez Bankası’nın 4,5 trilyon dolar olan bilanço büyüklüğüne ulaşmış olacaktı. Şimdi ise sadece bunun süresi birkaç ay daha ertelendi. Avrupa Merkez Bankası sadece günü kurtarmış oldu.

Bizleri bekleyen haftada bu kez başka bir merkez bankası özetle Fed gündemde olacak. Fed’in Aralık ayında gerçekleştireceği toplantıya ilişkin beklenen 25 baz puanlık faiz artırımı çoktan fiyatların içerisine girdi. Burada asıl önemli olan Fed Başkanı Janet Yellen’ın yeni yılda para politikası duruşuna ilişkin söylemleri olacak. Geçtiğimiz sene yıl içerisinde kademeli ve 4 tane faiz artışı ifade edilse de, yıl içerisinde söz konusu faiz artışının gerçekleştirilebileceği bir konjonktürün yakalanamaması doları zayıflatmış ve Fed’in kredibilitesini de yitirmesine neden olmuştu. Yakın dönemde Yellen’ın konuşmaları hatırlanacak olursa 2017 yılı içinde 2 adet faiz artırımının fiyatların içerisinde yer aldığı kanaatindeyim. Kendisinin konuşması sırasında daha şahince bir vurgu yapması durumunda 2017 yılı için 3 adet faiz artırımının fiyatlanmasında etkili olur diye düşünüyorum. Söz konusu toplantıya ilişkin algı ne kadar hassaslaşmış olsa da 2017 yılına girmeye bu kadar az bir zaman kala Trump’ın ABD ekonomisine ilişkin içeride üretimi canlandıran ve güçlü bir ABD ekonomisi yaratmayı hedefleyen politikaları düşünüldüğünde Fed eskisi gibi piyasalarda doların güçlenmesinin sebebi değil yalnızca sonucu olacak. Özetle güçlü ABD ekonomisi paralelinde faiz artırmak durumunda kalan mekanizma olarak finansal sistemde yerini alacak.

Yurt içinde ise Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarına ilişkin açıklamaları piyasalar açısından tam olarak bekleneni vermedi diyebiliriz. Bizleri bekleyen haftada yurt içinde takip edilecek makro ve siyasi gündem hareketli olacak. 15 Aralık 2016 tarihinde gerçekleşecek olan Avrupa Birliği Konseyi toplantısı ülkemiz için önem arz etmekte. Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin Avrupa Birliği ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden ve hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarıyı kabul etmesinin ardından taraflar arasında yükselen tansiyon son zamanlarda sakinleşmiş gibi görünse de söz konusu toplantının önemi bir hayli büyük. Bununla birlikte haftaya başlarken yurt içinde takip edeceğimiz cari açık ve büyüme verileri de Türk Lirası cinsinde varlıkların seyrinde etkili olabilir. Her ne kadar petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi bu hafta açıklanacak olan veri de göremeyecek olsak ta son zamanlarda ortaya çıkan tabloda görüldüğü üzere cari açık yumuşak karnımız olmaya devam edecek.

 Eda Önder Öztürk - Kıdemli Analist – Alan Yatırım 


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster