<
Ana SayfaPara PiyasaBorsa İstanbul ve dolarda bu hafta ne bekleniyor?---

Borsa İstanbul ve dolarda bu hafta ne bekleniyor?

2 / 4
Borsa İstanbul ve dolarda bu hafta ne bekleniyor?
10 Aralık 2016 - 16:28 www.finansingundemi.com

Hafta boyunca Türk yetkililerin açıklamaları ve öne sürdükleri döviz önlemleri çerçevesinde, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri döviz kurlarının önemli oranlarda geri çekildiği günler oldular. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıkladığı para ve kur politikası uygulamalarının ardından; Perşembe günü EKK kararlarının açıklanmasına kadar USDTRY kuru 3,56 seviyelerinden 3,34’e kadar geriledi. Başbakan Binali Yıldırım’ın Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararları açıklamasının ardından piyasa hareketlerinin öngörülen gibi olumlu olmadığını, özellikle yurtiçi para piyasasında ciddi dalgalanmalar olduğunu gördük. Bunun olmasındaki sebebin; piyasa beklentisinin kısa vadeli etkin ve proaktif önlemlere odaklanması; buna karşın EKK kararlarının orta ve uzun vadede büyümeyi destekleyici şekilde olması faktörü olduğunu düşünüyoruz. Sonuç olarak; kısa vadede ekonomiye etki edecek proaktif önlemler değil, daha çok orta ve uzun vadede büyüme sağlayacak önlemler açıklandı. Piyasa reaksiyonu bu yüzden olumsuz oldu.

Türk finansal varlıkları hafta içinde döviz kurunda ve tahvil faizlerindeki geri çekilme neticesinde yeniden tahammül sınırları içine girdi. Borsa İstanbul 100 endeksi dip seviyelerden gelen alımlarla beraber yeniden 75.000 seviyesi üzerine geldi ve ana bant olan 75.000 – 80.000 arasına girdi. 5 yıllık kredi temerrüt swap oranının (CDS) 300 üzerinden 285 puan seviyelerine geriledi ve bu çerçevede tahvil faizlerindeki geri çekilme anlamlı oldu. 2 yıllık gösterge tahvil faizinin %11 altına çekilmesi önemli. Ancak haftanın son gününde döviz kurlarının yeniden yükselmesiyle Türk Eurobond faizlerinde yeniden yukarı doğru hareketlenme görüldü. 

Bu çerçevede; döviz kurunun 3,50 üzerinde kalıcılık sağlamasının aynı zamanda hisse senedi ve tahvil / bono piyasasında da baskı oluşturabileceğini öngörmek mümkündür. İçeride önem derecesi yüksek veriler açıklanacak. 3. Çeyrek büyümesinin zayıf gelmesi beklenmektedir. Para piyasası fiyatlamaları yüksek oranda Fed’den gelecek faiz kararından etkilenecektir. Fed’in faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyor, piyasa daha çok 2017’de kaç faiz artırımı beklentisi oluşturacağına bakacaktır. 3 olması mümkün görünüyor, bu da USD’nin yeni yıla ivmeli girmesine neden olabilir. Ayrıca siyasi başlıklar gündemde önemli bir yer tutacak. Ak Parti ve MHP’nin anlaşmaya varmasının ardından Meclis’te Anayasa görüşmelerinin ne şekilde ilerleyeceği ve 15-16 Aralık’ta Avrupa Konseyi’nden Türkiye ile ilgili gelebilecek açıklamalar son derece önemlidir. 

Bütün bu şartlar altında Türk varlıkları üzerinde aşağı yönlü riskleri bir adım önde görüyoruz. USDTRY kurunda 3,41 – 3,40 bölgesi destek konumundadır. Bu bölge üzerinde fiyat hareketlerinin devamında duyarlılığı artıracak seviyeleri 3,50 ve 3,55 olarak görmekteyiz. Gösterge tahvil faizinde ise yüksek ihtimalle %11 seviyesi denenecektir. Buradaki durum için küresel risk iştahına da dikkat etmemiz gerekiyor, bu yüzden Fed de önemli bir değişken olacak. Ancak olası bir yukarı harekette kısa vadeli faizlerin, uzun vadeli faizlerden daha hızlı yükseleceğini düşünüyoruz. Borsa İstanbul 100 endeksinde ise kritik aralığı 75.400 – 74.800 olarak görüyoruz. 74.800 altında bir önceki benzer bir düşüşte daha önce test edilen 72.800 hedeflenecektir. Yukarıda ise 76.500 – 77.500 seviyelerini verebiliriz. 

Biz bu hafta ABD’de Fed kararını ve TÜFE verilerini izliyor olacağız. Fed’in 14 Aralık’ta faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Piyasanın önceden fiyatladığı bu senaryodan ziyade, asıl ilgi uyandıran konu Fed’in yeni yılda ne kadar ve ne sıklıkta faiz artırımı yapacağı yönündedir. Özellikle Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturmasından sonra uygulanacak ekonomi politikalarının yaratcağı ekonomik aktivite büyümesi beklentileri çerçevesinde yılın ilk döneminde ivmeli bir USD görebiliriz, zaman ilerledikçe ekonomik göstergelere bunun nasıl yansıdığını da beklentilerin şekillenmesi açısından izlemek gerekir. 

ABD’de Kasım ayına ilişkin TÜFE verilerinde %0,2’lik aylık artış ile yıllık enflasyon artışının %1,7’ye gelmesi beklenmektedir. Manşetteki yükselen trendin korunması açısından beklentilere paralel gelecek bir verinin USD tarafında pozitif fiyatlanabileceğini düşünüyoruz. 

Viyana’da gerçekleşen OPEC toplantısında petrol arzının kısılmasına yönelik karar çıkmasının ardından Brent petrol fiyatındaki yükseliş, 55 USD seviyesinde momentum kaybına uğruyor görünüyor. Aynı zamanda ABD’nin petrol üretimini artıracağına dair haberler de kafa karılıklığına neden olmaktadır. Ek arz kesintisi olmazsa petrol ana odak noktasını talep tarafına kaydırabilir. Bu durumda da 60 USD üzerinde bir trend tutturması zor görünüyor. 

Enver Erkan - Araştırma Uzmanı - Kapital FX 


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster