Ana SayfaPara PiyasaDolar geri çekilir mi borsada çıkış sürer mi---

Dolar geri çekilir mi borsada çıkış sürer mi

1 / 3
Dolar geri çekilir mi borsada çıkış sürer mi
31 Ekim 2016 - 07:28 www.finansgundem.com

Piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankası’nın faiz toplantısına dikkat kesilecek. Fed’den sürpriz beklenmezken, ‘İyi ki de pas geçecek’ dedirtiyor. Dolarda da düzeltme olabilir.

Bu hafta piyasalar açısından en fazla beklenen 1-2 Kasım tarihlerinde yapılacak Fed Açık Piyasa Komite (FOMC) toplantısı olacak. Piyasaların beklentisi; keza benim de; bu hafta yapılacak toplantıda “pas geçilmesi” ve Aralık ayında 25 baz puanlık bir artış ile yılın kapanması... Piyasa katılımcılarının yüzde 70’inden biraz fazlası Aralık ayında bir faiz artışı geleceğini düşünüyor.   

Haziran ayındaki toplantıda faiz artırması gerektiğine inanan biri olarak, geç olsa da hiç olmamasından evladır diyerek Aralık ayında ben de bir faiz artışı geleceğine inanlardanım. 

Piyasada sadece beklentiler değil, fiyatlamalar da bu olasılığın yaklaştığını gösteriyor. 

ABD 5, 10 ve 30 yıllık tahvil getirilerinin hepsi geçtiğimiz hafta itibariyle 200 günlük Basit Hareketli Ortalamaları’nın (BHO) üzerine çıktılar ve haftalık kapanışları ilgili BHO seviyelerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. 

Bu durum bizim de içinde bulunduğumuz gelişen ülkeler, evrenindeki fiyatlamaları olumsuz etkiliyor. Gelişen ülke paraları değer kaybederken, borsalardaki hisse fiyatları gerilerken gelişen ülke piyasaları endeksi 50 günlük BHO’nın altında haftayı kapattı) tahvil getirileri de yükseldi. 10 yıllık tahvil getirilerimiz de “çift haneye” çıkarak haftayı kapattı. Bileşik yüzde 9.98’den geçen 200 günlük BHO’nın üzerinde gerçekleşen 10.09’luk kapanış bu hafta için çok da iyi bir haber değil. Bu hafta dışarıda Fed’in yanı sıra içeride Ekim ayı enflasyon verileri de açıklanacak. Geçtiğimiz toplantıda “pas geçen” ancak enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda sonuna yaklaşılsa da “sadeleştirmenin” sonuna gelindiğini ancak sona ermediğini söyleyen TCMB’nin elini rahatlatacak bir veri geleceğini beklemiyorum.  

ABD verileri gelecek

Haftanın son gününde ABD’den Eylül ayı Tarım Dışı İstihdam (TDİ - NFP) verisi açıklanacak. Beklenti 175 bin kişilik bir istihdam yaratılması. 150 binin altında, 200 binin üzerinde bir veri gelmedikçe, piyasalarda bu veriye bağlı önemli bir fiyatlama olmayacaktır. Dışarıdaki finansal gelişmelerin yanı sıra içeride Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına denk gelen yeni bazı OHAL uygulamaları Resmi Gazete’de yayınlandı. Üniversitelerde YÖK’ün etkisinin azaltılacağı vaatlerine karşın, rektör seçimlerinin iptal edilmesi; avukatlarla görüşmelerin izlenebileceğine yönelik uygulamalar hem bugünkü ortamı hem de gelecekte daha demokratik bir ülkede yaşama hayallerine ket vuran gelişmeler olarak kayda geçecektir. Kısa vadede etkisi olmaz diyebileceğiniz bu ve benzeri uygulamaların, uzun vadede mutlaka olumsuz etkilerini hissedeceğiz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster