EREN GÖÇÜK – FINANSGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ
CFA Istanbul - Yatırım Profesyonelleri Derneği’nce İş Sanat Kültür Merkezi’nde düzenlenen 3. Orta ve Doğu Avrupa Yatırım Konferansı’nda yakaladım Dr. Jerome Booth’u. Booth sanki ‘binbir surat’ çünkü, ‘ekonomist, iş adamı, yatırımcı, büyümekte olan pazarlar uzmanı ve yazar’ olarak girdiği salonda, konukların karşısına ‘konuşmacı’ olarak geçti ama benim karşımda otururken tüm kimlikleri üstündeydi.
Yatırımlarını telekomdan sinemaya çeşitlendiren uluslararası ‘hissedar’ Dr. Jerome Booth, Oxford doktoralı önemli bir isim. Önemi sadece taşıdığı bu kadar kartvizitten değil, küresel boyutta ekonomi çevrelerinin büyük dikkatini çeken “Emerging Markets in an Upside Down World” kitabıyla da geliyor. Yani büyüyen pazarların incelendiği ‘Altüst olan dünyada büyümekte olan ülkeler’ kitabıyla…
Ekonominin tarihini anlatan ve yapısal problemlere sebep olan nedenleri inceleyen kitabı okur okumaz İngiltere Ekonomi Bakanı Bjarne Corydon’dan gelen telefon İngiliz yazarın gururunu okşamış. Finans teorisini masaya yatıran ve “Uygun olmayan bir şekilde kullanılıyor” diyen, ‘sermayenin yanlış dağıtıldığını’ söyleyen, bu yanlışlığın milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkilendiği öne süren Booth’un, “Bu hiç etik değil” sözü bir dramın jeneriği gibi…
Kitabı hakkında, “Yatırımcılara, yasa yapıcılara, merkez bankası yöneticilerine yol gösterici nitelikte” yorumunu yapan Dr. Jerome Booth’la konferans başlamadan önce yaptığımız sohbetin ana konusu Türkiye. Yanıtlarını merak ediyorum?! Röportaj gongu çalar çalmaz soruyu patlatıyorum: “Türkiye dışarıdan nasıl görünüyor?”
Hemen iki ok çıkarıyor önüme; pozif ve negatif. Özellikleri sayarken anlıyorum ki pozitif yanı daha fazla Türkiye’nin. Güzel sözler. Kulağa hoş geliyor. Ama bir noktada acımasızca eleştiriyor: “Türkiye’de doğru olmayan bir para politikası var…”
“Büyüyen pazarlarda öncü yapacak, yatırımcıyı Anadolu’ya, Trakya’ya çekecek formül ne olabilir, Ankara bu alanda ne kadar kuvvetli?” diyorum, önüme sanal bir harita açıyor: “Türkiye politik olarak çok önemli. Ben Türkiye’yi Kuzey Afrika için bir rol modeli olarak görüyorum. Türkiye’nin oynaması gereken çok büyük bir rolü var. Bu büyük bir avantaj…” Evet, Türkiye’ye ‘diplomatik, siyasi bir önderlik’ çiziyor ama önemli bir uyarıyı da ihmal etmiyor: “Gerilimleri azaltması lazım…”
Söyleşinin kritik anlarından birine, FED’in ‘kolay para politikası’na geliyoruz. “FED’in bunu bitirmesinin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisi ne olur?” soruma karşılık kısa bir an bekledikten sonra yanıt veriyor. Brüt değil net konuşuyor: “Parasal genişleme asla ABD ekonomisine ya da global ekonomiye para aktarmamıştır. Paranın büyümekte olan ülkelere aktığı yanlıştır. Parasal genişleme faiz artırımından başka bir şeydir ki ABD şu an faiz artırımı yapmıyor. Parasal genişleme hala bitmemiştir. Ve bütün bunlara rağmen büyüyen pazarlar yurt dışı ile ilgili tüm sorunlarını çözecek güce sahipler. Çünkü blok olarak bütün bu ülkeler döviz rezervcisidir.”
ECB Başkanı Bernanke’yi ‘farklı kıyafetler giyen bir amigo’ya benzeten Booth, Janet Yellen konusunda ise FED’in patronundan sanki bir Frankeştayn gibi bahsediyor: “Birkaç haftada bir Janet Yellen ya da diğer merkez bankalarının başkanları sürekli çelişen mesajlar veriyorlar. Enflasyon yükselecek ya da faizler düşecek diye konuşuyorlar. Bence bu açıklamalarla merkez bankaları, piyasaları, yatırımcıları yanıltıyorlar. Hatta ülkeleri, özellikle büyümekte olan ülkelerin merkez bankalarını da yanıltıyorlar.”
Ne kadar ‘korkucu’ bir iddia değil mi?
Ancak Dr. Jerome Booth dur durak bilmiyor. Kafamı meşgul edenleri, ‘geniş açı’larla ifade ediyor. Ama arada gizem de katarak. “Bu dünyanın en büyük ikinci makro ekonomik problemi” derken neyi kastediyor? “Şu an dünya ekonomisindeki en büyük risk” dediği nedir? Türkiye, pek çok ülkeden önce davranıp ne kurdu? Çin Türkiye’yi hangi alanda yakalamaya çalışıyor?
Ve bomba: “Türk bankalarının durumu çok parlak değil” diyor.
Peki, niçin?
Soruların yanıtını için sözü Dr. Jerome Booth’a bırakıyorum…
Bernanke ne zaman ECB'nin Başkanı oldu?
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.