<
Ana SayfaBankacılıkBanka genel müdürlerinin 2017 beklentileri ne?---

Banka genel müdürlerinin 2017 beklentileri ne?

1 / 6
Banka genel müdürlerinin 2017 beklentileri ne?
01 Mart 2017 - 14:57 www.finansingundemi.com

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi banka genel müdürlerinin katılımıyla düzenlenen sohbet toplantısında, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin genel müdürler değerlendirmelerde bulunuldu. 

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Bankacılık sisteminde 1,5 trilyon liralık mevduat, 790 milyar liralık mevduat dışı kaynak ve öz kaynak var. Buna karşılık Merkez Bankası fonlaması 90-100 milyar lira civarında. Bunun bütün kredi faizlerini ve maliyetleri belirleme gibi bir fonksiyonu olamaz." dedi.

Adnan Bali, birliğin yönetim kurulu üyesi banka genel müdürlerinin katılımıyla düzenlediği sohbet toplantısında, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Bali, sermaye yeterlilik rasyoları ile ilgili bir soru üzerine, bankacılık sektörünün çalışması gereken bir matematiği olduğunu, bunun da belirli bir seviyede öz kaynak karlılığını gerektirdiğini söyledi. Bali, bu yolla elde edilen karlarla hem paydaşlara değer yaratıp onların sektöre olan ilgisini korumaları hem de kalan kısmı öz kaynağa ekleyerek yeni iş yapma kapasitesi elde edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Sürekli öz sermaye karlılığına işaret ettiklerini anlatan Bali, "Bu karların şu veya bu şekilde buharlaşması değil, öz kaynakların güçlendirilmesi suretiyle yeni iş yapma kapasitesine dönük bir ihtiyaç olduğunu ifade ettik. 2016 yılında özellikle fonlama maliyetlerinde oluşan, son bölümü kast etmiyorum, iyileşmeler sayesinde ve net faiz marjını biraz daha iyi idare ederek öz kaynak karlılıklarını tekrar biraz geliştirebildik. Fakat şimdi ortaya çıkan fonlama maliyetlerindeki artışa bağlı olarak henüz mevduat piyasasında bunun gerektirdiği kadar sert hareketler görmüyoruz, inşallah da görmeyiz. 2017'de net faiz marjında bir miktar tekrar daralma eğilimi söz konusu olabilir." şeklinde konuştu. 

Bali, fonlama maliyetinin yükseldiğini ama mevduat faizlerinin de düşmeye devam ettiğini, kendilerinin asıl fonlama kaynaklarının mevduatlar ile mevduat dışı bir takım pasifler olduğunu dile getirdi. 

TCMB'nin fonlamasının bütünüyle fonlama maliyetlerini etkileyecek nispette olmadığı için tersi hareket olabileceğini, bunun bankaların bir şeyi kompanse etmediği, bir şeyi yansıtmadığı anlamına gelmediğini vurgulayan Bali, "Bütün kaynakları dikkate aldığımızda, şu anda gördüğüm kadarıyla sistem, konutta olsun, ticari kredilerde olsun, bundan daha iyilerde bir hareketi yapmaya gerek duyar bir maliyet artışı ile karşı karşıya değil." dedi. 

"Toplanan kaynak yakar top gibidir"

Bali, bir bankanın kredi vermemesi ya da kredi vermemeye çalışması gibi bir hadisenin mümkün olmadığını söyledi. 

Banka bilançosunun pasifindeki bütün kalemlerin maliyetli ve gider oluşturduğunu ifade eden Bali, "Siz onları plase etmediğiniz sürece marjlarınızdan çok daha büyük kayıplara uğrarsınız. Dolayısıyla kredi vermeye gönlünüz yoksa ya da onu yapabilme imkanları bulamıyorsanız zaten küçülmek durumundasınız ve kaynak toplamazsınız. Topladığınız kaynak bir nevi yakar top gibidir. Mutlaka onları daha uygun marjlarla ve uygun yerlere vermeniz gerekir. Burada atıl kapasiteler varsa tartışılması gereken örnekler onlar olmalıdır. 'Bankalar kredi vermiyor' ile 'ben kredi alamıyorum' farklı şeyler. 'Ben kredi alamıyorum' kısmı vaka bazında değerlendirilmeli." şeklinde konuştu. 

Bir gazetecinin, "Bankaların, TCMB fonlama maliyetindeki artışı, kredi faizlerine yansıtamamasını anlıyoruz. Siyasi baskı ve benzeri nedenlerle…" şeklindeki ifadesi üzerine Bali, "Böyle bir şey söz konusu değil. Merkez Bankası fonlaması bizim maliyetlerimizin bir kısmını oluşturuyor. Bankacılık sisteminde 1 trilyon 454 milyar liralık mevduat, 790 milyar liralık mevduat dışı kaynak ve öz kaynak var. Buna karşılık Merkez Bankası fonlaması 90-100 milyar lira civarında. Bunun bütün kredi faizlerini ve maliyetleri belirleme gibi bir fonksiyonu olamaz. Bu nedenle faizler aşağıya gittiği dönemlerde bize 'Niye kredi faizlerini düşürmüyorsunuz?' diyorlar. Bu aynı nedenle düşmeyebilir. Aynı nedenle de yükselmeyebilir." dedi. 

İş Bankası'nın 6 bin 700 civarında ATM'si bulunduğunu ve bu ATM'lerden yapılan işlemlerin 19 bin çalışanın yaptığı işe denk geldiğini vurgulayan Bali, İş Bankası'nda şu anda 25 bin kişinin çalıştığını ve bu kişilerin işlerine son vermediklerini söyledi.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster