<
Ana SayfaPara PiyasaYeni haftadan beklentiler ne?---

Yeni haftadan beklentiler ne?

4 / 4
Yeni haftadan beklentiler ne?
26 Şubat 2017 - 00:00 www.finansingundemi.com

BIST-100

 Şubat ayı başından bu yana ağırlıklı olarak 86.900 – 89.500 aralığında hareket eden BİST-100 endeksinde yaklaşık son bir haftalık dönemde seyrin daha sıkışık bir hâle geldiği ve yön arayışının sürdüğü söylenebilir. Endeksin son birkaç aylık dönemde önemli bir düzeltme hareketi görülmeden ciddi bir prim yapması ve 2017 yılına dair hedef seviyelere yakın seyredilmesine ek olarak dolar/TL’de gözlenen gevşemeye rağmen yakın dönemde 2 defa test edilen 89.500 direncinin kırılamaması da yukarı yönlü hareketin devamlılığına ilişkin soru işareti oluşturmakta. Bu nedenle, 86.900 – 89.500 aralığındaki yaklaşık 2600 puanlık bant içi hareketin bir süre daha devam etmesi; bu bandın kırılması durumunda ise teknik olarak kırılma yönünde bant genişliğine yakın bir hareket görülmesi beklenebilir. Yukarıda değindiğimiz gerekçeler nedeniyle olası yukarı yönlü hareketlerden ziyade, olası aşağı yönlü hareketlerin bir miktar daha sert olabileceğini de belirtmekte fayda var. Yeni haftada küresel ekonomik takvim oldukça yoğun bir haftayı işaret ediyor. Yurtiçi ekonomi takviminde Cuma günü açıklanacak olan şubat ayı TÜFE rakamları ile 13 Mart’a kadar açıklanmaya devam edecek olan BİST’te yer alan şirketlerin finansal sonuçları gündemin ön planda olacak denilebilir. Yurtdışında ise ABD tarafında pazartesi Dayanıklı Mal Siparişleri, salı ekonomik büyüme, çarşamba Kişisel Gelir ve Harcamalar ile cuma günü Fed Başkanı Yellen ile Fed Başkan Yardımcısı Fischer’ın yapacağı konuşmalar takip edilecek. Hem içeride hem dışarıda öne çıkan bu başlıklar TCMB ve Fed’in mart ayındaki toplantılarında alacakları kararlara yönelik beklentileri etkileyeceğinden yeni haftada hisse senedi ve para piyasalarındaki oynaklığın artış göstermesi beklenebilir. 

Dolar/ TL 

Haftaya 3.6304 seviyesinden başlayan Dolar/TL hafif bir yükseliş göstererek 3.6383 seviyesini test etse de, direnç bölgesinden gelen satışlarla kurda düşüşler görüldü. Kuvvetli destek konumunda olan 3.6298 seviyesinin aşağı kırılması ile kurun değer kaybederek aşağı yönlü hareketin ivme kazandığını gördük. Çarşamba günü açıklanan FOMC tutanaklarında faiz artırımı konusunda temkinli olunacağı, üyelerin yüksek enflasyon riskini sınırlı olarak görmeleri ve bazı üyelerin hala aşağı yönlü risklerin bulunduğunu belirtmesi aşağı yönlü hareketleri destekledi. TCMB tarafında ise sıkı likidite politikasının korunmaya devam edilmesi TL’yi destekledi. Ana trendin aşağı yönlü olduğu kurda önümüzdeki hafta içerisinde destek olarak 3.5500 seviyesi önemli görülüyor. Bu seviyenin aşağı kırılması ile aşağı yönlü hareketlerde ivmelenme görülebilir. Bu durumda destek olarak 3.5000 seviyesinin önem kazanacağını düşünüyoruz. 3.5500 üzerinde tutunarak bu seviyenin destek olarak çalışması durumunda ise yukarı yönlü hareketlerde direnç olarak tekrar 3.6130 ve devamında 3.6400 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. 

Tahvil ve Bono Piyasası   

Geçen haftaya %11,39 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz hafta içinde en yüksek %11,39, en düşük %11,01 seviyesini görerek haftayı %11,08 seviyesinden tamamladı. 10 yıllık tahvil faizi ise haftaya %10,78 seviyesinden başlayarak hafta içinde en yüksek %10,82, en düşük %10,62 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %10,72 seviyesinden yaptı. Özetle, hafta boyunca kısa ve uzun vadeli tahvil faizlerinin düşüş eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 12 Ocak’tan bu yana bir hafta vadeli Türk Lirası repo ihalesi açmadı. Bu tarihte %8,34 seviyelerinde olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin, TCMB’nin faiz artırımı ve Türk Lirası lehine önlemleri sonrasında, hafta başında %10,39 seviyelerine kadar yükseldiğini gördük. Ancak hafta boyunca ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin daha yatay bir görünüme kavuştuğunu söyleyebiliriz. Geçen hafta yurtiçi piyasalarda tahvil faizleri üzerinde etkili olacak herhangi bir ekonomik veri akışı yoktu. Hazine tarafından salı günü 5 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesi yeniden ihracı gerçekleşti. İhalede rot dahil 1 milyar 778 milyon TL satış yapılırken, ortalama bileşik faiz %11,01, ortalama fiyat 98.287 oldu. Bu hafta yurtiçi piyasalarda cuma günü açıklanacak şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri takip edilecek. Ocak ayında beklentilerin üzerinde açıklanan TÜFE rakamları sonrasında, şubat ayı enflasyon rakamının da beklentileri aşması durumunda tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketler görülebilir. Bunun yanı sıra ay başından itibaren aşağı yönlü trendini koruyan Dolar/TL kurunun seyri, yurtiçi siyasi gündem ve bu gündeme ilişkin siyasi riskler kısa ve orta vadede tahvil faizlerinin üzerinde etkili olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

Brent 

Haftaya 5,69 dolardan başlayan brent petrol hafta boyunca dalgalı bir seyir izledi. Pazartesi ve salı günleri yukarı yönlü hareket eden brent petrol fiyatları, OPEC’in şubat ayının ilk iki haftasında ihracatını artırdığına yönelik gelen haberler sonrasında kazancını geri vererek aşağı yönlü hareket etti. Brent petrol fiyatlarının haber sonrasında baskılanmasında OPEC’in arz kısıntısına uyum konusunda geri adım atabileceğine yönelik oluşan beklentiler etkili olurken, OPEC’in genel sekreterinden gelen arz kısıntısına yönelik grubun tam uyum içerisinde olduğuna yönelik açıklamalar petrol fiyatlarındaki kayıpları sınırlayan bir gelişme oldu. Brent petrol hafta boyunca en düşük 55,62 ile en yüksek 57,28 dolar seviyeleri arasında hareket ederek haftanın son işlem gününde endeks kapanışında 55,90 dolar seviyelerinden işlem gördü. OPEC’in arz kısıntısı kararının 2017 Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlaması ve ocak ayında arz kısıntısına uyum konusunda başarı elde edilmesi petrol fiyatlarını destekleyen bir gelişme olurken, ABD tarafında aktif kuyu sayısı ile kaya gazı üretiminin artması petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturan gelişmeler olarak izlenmekte. Küresel piyasalarda petrol talebindeki gelişmelerin petrol fiyatları üzerinde belirleyici olacağı bu süreçte arz kısıntısına uyumun başarılı bir şekilde devam etmesi ve ABD tarafındaki artan üretimin azalan petrol arzını dengelemesi nedeniyle brent petrol fiyatlarının izlediği bant hareketinin belirli bir süre daha devam ettiğini görebiliriz.

Ceren Bakçay - Gedik Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster