Ana SayfaMakro EkonomiBaşbakan söyledi ama nereye kadar---

Başbakan söyledi ama nereye kadar

2 / 6
Başbakan söyledi ama nereye kadar
15 Nisan 2013 - 16:56 www.finansgundem.com

YÜKSEK OLAN ENFLASYON
Dünya ile kıyaslandığında Türkiye’de faizlerin yüksek olduğu kabul ediliyor. Tabi bu noktada daha düşük faiz için enflasyonun mutlaka aşağı çekilmesi gerekiyor.  Ekonomistlere göre, dünyada enflasyon çok düşük olduğu için sıfıra yakın faiz seviyeleri söz konusu. Türkiye’de ise faiz indirimi le enflasyon düşürülmeye çalışılıyor. Uzmanlara göre, enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 7’lerde seyretmesi bekleniyor. Kaldı ki enflasyon Merkez Bankası’nın beklediği gibi yüzde 5.5’e inse bile yüzde 6 faiz negatif faiz anlamına geliyor. Düşük faiz için ekonomideki diğer dengelerin de sağlanması gerekiyor.
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Merkezi Direktörü Ali İhsan Gelberi, düşüş trendine rağmen Türkiye’deki gösterge tahvil faizinin dünya ile kıyaslandığında halen yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Gelberi, “Bizde yüksek olan faiz değil, aslında enflasyon” diyor. Çünkü Avrupa’da enflasyon yüzde3-4 seviyelerinde. Genel kural olarak faizleri düşürerek, enflasyonun düşmesi beklenir. Bunun tersi ekonomik beklentilere uygun değil. Diğer yandan faizlerin daha da düşmesinin tüketim üzerinde etkisinin olmayacağını düşünen Gelberi, tüketim artışının satın alma gücü ile mal ve hizmet fiyatlarındaki artışla ilgili olduğunu savunuyor. Bu nedenle kimsenin “faizler çok düştü” diye tüketime hücum etmeyeceğini vurguluyor. Bu arada bankaların da faiz düşürmesi bekleniyor ancak Merkez Bankası her defasında zorunlu karşılıkları arttırarak kredi faizlerini yükseltiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster