<
Ana SayfaBankacılıkBankalardan yüksek faiz almak için ne yapılmalı?---

Bankalardan yüksek faiz almak için ne yapılmalı?

16 / 16
Bankalardan yüksek faiz almak için ne yapılmalı?
09 Haziran 2014 - 11:39 www.finansgundem.com

Taylan TURAN / HSBC Bireysel Bankacılık Gn. Müdür Yardımcısı
“Faizlerde düşüş sürebilir”

Yılbaşından bugüne kadar geçen süreçte mevduat faizleri oldukça hareketli bir dönem geçirdi. Yılın ilk aylarında özellikle gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını normalize edeceği beklentileriyle, dış finansman ihtiyacı yüksek ülkelere ilişkin artan kaygılar ve Türkiye özelinde yerel seçimler nedeniyle artan risklere bağlı olarak TL’de sert değer kayıpları yaşandı. Bu durum mevduat sahiplerinin portföylerindeki döviz ağırlığının artmasına neden oldu. Ardında Merkez Bankası’nın ocak artmasına neden oldu. Ardından Merkez Bankası’nın ocak sonunda gerçekleştirdiği olağanüstü Para Politikası Kurulu toplantısında yaptığı agresif faiz artırımlarına rağmen döviz talebi, 2014’ün ilk çeyreğinde de devam etti. Bu dönemde TL cinsi mevduatlar yüzde 3 seviyelerinde azalırken, döviz tevdiat hesapları yüzde 8.2 artış kaybetti. Yerel seçimlerin ardından ilk çeyreğe göre rahatlayan piyasalar ve Merkez Bankası’nın mayıs ayındaki faiz indirimi sonrasında piyasa faizlerinde yaşanan düşüşler, mevduat faizlerinde de gerilemeye neden oldu.
 
Avrupa Merkez Bankası’nın 5 Haziran’daki faiz indirim kararı ve Euro likiditesine ilişkin aldığı aksiyonlar, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını hızlandırabilir. Bu durum Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda daha rahat davranmasına neden olabilir. Buna ek olarak Avrupa Bölgesi’nde likiditenin bol ve maliyetinin ucuz olması Türk bankacılık sisteminin kaynaklara ulaşımını kolaylaştırabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda mevduat faizlerinde kısa ve orta vadede düşüş eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz.
ESİN ÇETİNEL - PARA DERGİSİ

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster