Ana SayfaBankacılıkBankalardan KOBİ'lere can suyu---

Bankalardan KOBİ'lere can suyu

4 / 4
Bankalardan KOBİ'lere can suyu
30 Kasım 2015 - 15:02 www.finansgundem.com

"FAİZ YÜZDE 1.5'LERİ AŞTI"

Odeabank Ticari Bankacılıktan So­rumlu Genel Müdür Yardımcısı Erol Sakallıoğlu ise, 2015 başlarında KOBİ'lerin aylık yüzde1 'in biraz üzerin­de bir finansman maliyetine katlandığını bugün ise bankacılık sektöründe bu kesime kullandırılan kre­dilerde aylık faizin yüzde 1.5'leri geçtiğini söy­lüyor.

KOBİ segmentine odaklanan Odea­bank özellikle bu kesimin ulaşmakta zorluk çektiği net işletme sermayesi fi­nansmanı, yatırım kredileri, proje fi­nansmanı, dış ticaret finansmanı gibi kredileri sunuyor. KOBİ'lerin genellik­le pazar payını büyütebilecekleri ya da maliyetlerini kısabilecekleri yatırımlar için kredi talebinde bulunduğunu söyleyen Sakallıoğlu, "KOBİ'lerin bu talepleriyle ilgili projelerini, firma bazında detaylı analiz ederek, en doğru finansman modelini seçiyor ve talep sahibi KOBİ ile ortak bir çözüm oluştu­ruyoruz" diyor.

"EN UZAK NOKTAYA BİLE ULAŞIYORUZ"

Banka KOBİ kredilerinde süreçleri kısaltmak için de bir dizi yeniliğe imza attı. Yakın zaman önce küçük işletmelerin kredi başvurularının skorlanmasına yönelik bir çalışmayı hayata geçir­dikleri bilgisini veren Sakallıoğlu, KOBİ'lere özel sundukları hiz­met ve ürünleri ise şöyle özetliyor:

"Yine KOBİ'lere alternatif dağıtım kanalları üzerinden hızlı kredi verilmesine yönelik altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve pilot kullanımları gerçekleştirdik. Küçük ölçekli KOBİ'ler için şu­be kontağını azaltarak alter­natif dağıtım kanalları ile gü­nümüz dünyasında en uzak noktada faaliyet gösteren, en küçük işletmeyle dahi temas kurabileceğimizi ve bu işlet­meye özel çözümler üretebileceğimizi düşünüyoruz. Bu se­beple KOBİ bankacılığında geleneksel kanalların yanı sı­ra, şube dışı kanallar, özellikle direkt bankacılık odaklı ola­rak gelişmeyi hedefliyoruz.

Yeni müşteriye de kredi var

Bankalar ekonominin daraldığı ve sorunlu kredi rasyolannın yükseldiği her dönemde "yeni ticari müşterilere kredi vermiyor", "mevcut kredilerini geri çağırıyor" diyerek eleştiri oklarını üzerine çekti. Ancak son dönemde bu tabu da yıkıldı. Bankalar son dönemlerde yeni müşterilere ulaşma konusunda daha agresif politikalar izlemeye başladı. Bunun temel nedeninin Kredi Kayıt Bürosu olduğunu söyleyen Metin Karabiber, "Yeni müşterileri artık içerdeki müşteri gibi değerlendiriyoruz. Çünkü KKB [Kredi Kayıt Bürosu] sayesinde eskiden ulaşamadığımız, müşteri özelinde çek, senet gibi tüm ödeme ve finansal güçleri gösteren bilgilere artık ulaşabiliyoruz. Bu nedenle yeni müşteri almayalım, risk yaşamayalım diye bir kaygımız yok. Hatta yeni müşteriyi teşvik ederek kazanmaya çalışıyoruz" diyor.

(ESİN ÇETİNEL/PARA DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster