Ana SayfaBankacılıkBankalardan KOBİ'lere can suyu---

Bankalardan KOBİ'lere can suyu

3 / 4
Bankalardan KOBİ'lere can suyu
30 Kasım 2015 - 15:02 www.finansgundem.com

"İLAVE FİNANSMAN SAĞLIYORUZ"

Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardım­cısı Metin Karabiber tüm segmentlerde krediye olan talebin düş­tüğünü söylüyor. Yılbaşında yüzde 30'larda büyür denen KOBİ

kredilerinin sekiz aylık süreçte ancak yüzde 13.7 büyüme kay­dettiğine dikkat çeken Karabi­ber, "Aynı zamanda geri dön­meyen krediler de biraz büyü­dü. Yüzde 3'lerde olan sorunlu kredilerin oranı yüzde 4'ler se­viyesine çıktı" diyor.

Karabiber bugünlerde pa­zarda büyüme yaşanmasını ise beklemiyor. KOBİ segmenti için Karabiber'in beklentisi yüzde 15-20'lik bir büyüme ra­kamı ile yılı tamamlamak. İşte bu ortamda Finansbank hazi­ran ayından itibaren KOBİ'lerin borçlarını geri ödemede sorun yaşamaya başlaması üzerine müşterilerine özel çözümler üretmeye başladı. Bu kapsamda liki­dite sıkışıklığı yaşayan müşterilerinin kullandıkları kredilerde va­de uzatımına giden banka, ayrıca ihtiyaç halinde ilave finansman da sağlamaya başladı.

Finansbank'ın KOBİ müşterilerine bu tür ilave destekleri yakla­şık üç aydır kesintisiz sunduğunu söyleyen Karabiber, "Likidite ihtiyacı olan mevcut müşterilerimizin kredi vadelerini uzatıp ihti­yaç halinde ilave fi­nansman sağladık. Üs­telik bunu bir kez veya bir dönem yapmıyoruz. Ayrıca müşterilerimiz bize gelmiyor, biz onlara gidiyoruz. Nakit ihtiyacı olan müşterile­rimizi genel müdürlükten arayıp randevu alıyoruz. Sonra da şube­deki arkadaşlarımızı bu firmalara yönlendiriyoruz. Müşterimizin evet buna ihtiyacım var dediği noktada likidite ihtiyaçlarım çözü­yoruz" diyor.

ŞUBE YERİNE BULUT GELDİ

Finansbank, KOBİ bankacılığı alanında üründe değil, hız ve kalitede farklılık yaratmak istiyor. Bu kapsamda banka son aylarda iki farklı uygulamayı hayata geçirdi. Bunlardan ilki KOBİ Bulut. Bu hizmet için merkezde 100 kişilik bir ekip oluşturduklarını söy­leyen Metin Karabiber, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Tüm Türkiye çapındaki KOBİ müşterilerimiz şubeleri aradığında çalan ilk telefonu bu merkezdeki arkadaşlarımız açıyor. Müşterimiz ihtiyacı olan ürünü tıpkı şubedeymiş gibi kullanı­yor. Müşterinin şubeyi aradığında ulaşma süresi çok uzadığı için bu uygulamayı başlattık. Çünkü şubeyi arayan bir kişi portföy yö­netim yetkilisine ortalama 1 dakika civarında bağlanıyordu şimdi bu sistemle süreyi 5 saniyeye indirdik. Ayrıca bugün bizimle çalı­şan kredi limiti olan müşterilerimize internet üzerinden ve hiç şu­beye gitmeden kredi kullanma imkanı da sunduk."

Karabiber'in verdiği bilgiye göre, kredi faizleri haziran ayının sonundan beri yükseliyor. Son iki aydır faizlerde daha dik bir yük­seliş gördüklerine dikkat çeken Kara­biber, "Mevduat faizlerindeki yükseli­şin etkisini kredi faizlerinde de görü­yoruz. Kabaca yüzde 11-12 düzeyle­rinde olan kredi faizleri şu anda yüzde 14-15'ler seviyesinde" diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster