Fiyatındaki dalgalanmaya karşın vatandaş 2012'de de altından vazgeçmedi. Fiziksel olarak altına yapılan yatırımda düşüş olduğu belirtilse de bankaların altın hesapları geçen yıl da büyüdü. Türk bankacılık sektöründeki altın tasarrufu 2 yıl öncesine göre yüzde 675.2, son bir yılda ise yüzde 29.8 artışla 2012 sonunda 18 milyar 599 milyon liraya yükseldi. Dünya Gazetesinden Yıldız Taşdelen Erli'nin haberine göre, altının zorunlu karşılıklar arasına alınması ile yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması çalışmalarına hız verilirken, bankalar da son yıllarda en çok kazandıran yatırım araçlarından altın konusunda müşterilerine, tasarrufa yönelik olan altın hesabı ürünleri, yatırım amaçlı alım-satıma yönelik ürünler ve altın destek finansmanı sunuyor. Müşterilerin günlük ihtiyaçlarına cevap verebilecek altın günleri, şube ve ATM'lerden gram altın satışı, altın çek ve altın kazandıran kredi kartı gibi ürünler de bulunuyor. Son yıllarda altına ilginin artması ile birlikte müşteri talep ve ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünlerin geliştirilmesi ve altın ürünlerindeki çeşitliliğin daha da artması bekleniyor.
Merkez Bankası'nın TL munzam karşılıklara altını da dahil etmesiyle birlikte altın depo hesaplarının bankalar için daha cazip hale geldiği ifade edilirken, altın piyasaları ve altın bankacılığındaki gelişmelere paralel müşteri sayıları hızla artış gösterdi. Altın hesaplarındaki çeşitlilik ve altın alım satımından kazanç sağlamak isteyenlerin sayısı artarken, son yıllarda mevduattan belirli ölçüde altın hesaplarına yönelme oldu. Fiziki olarak altına yatırım yapan yatırımcıların, altınlarını bankada açılan hesaplarda tutmak istemesi de hesaplardaki artışa büyük katkı sağladı. Bankaların 2009'da sunmaya başladığı altın hesapları, 2010'da birkaç milyar lira iken devamındaki yılda iki haneli rakamlara ulaştı.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.