Bankalarda neler oluyor
Türkiye, son yıllardaki gelişim öyküsü ve büyüme potansiyeliyle hem yükselen ekonomiler içerisinde hem yer aldığı coğrafyada, önemli ülkelerden biri haline geldi. Yakalanan bu performansta, bankacılık sektörünün rolü büyük. Son 10 yılda kaynaklarını artıran, ürün ve hizmetlerini çeşitlendiren bankalar, ekonominin büyümesine önemi katkı sağladı.
Sektörlerde son yıllarda görülen hızlı büyüme, yeni dönemde yerini biraz daha dengeli bir seyre bırakmış durumda. Global ekonomideki yavaşlamanın, Avrupa’daki finansal krizin etkileri Türkiye’de de hissediliyor. Yılın ilk çeyreğinde kredi taleplerinde azalma yaşayan bankacılık sektörü, tasarrufların gayri safi milli hasılaya oranında artış görememekten, yatırımların azalmasından mustarip. Örneğin son yılların yükselen trendi, proje finansmanı kredilerinde şu sıralar işler iyi gitmiyor. Ekonomik yavaşlamaya paralel olarak sorunlu kredilerde de artış var.
Buna karşın sektörün karlılığı gayet iyi gidiyor. Net kar 2012’nin ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı. BDDK, yıl sonu için 23 milyar TL öngörüyor. Son yıllarda özellikle bireysel bankacılık ve KOBİ bankacılığı tarafında gözlenen büyüme devam ediyor. Şube ATM ve diğer dağıtım kanallarında da genişlemem var. Bankacılık sektörü son 1 yılda özellikle AB kaynaklı risklere ve global büyümeye ilişkin önemli soru işaretlerine karşın yurtiçi şube sayısını 379 adet artırarak 10 bin 597’ye ulaştırdı. ATM sayısı 3 bin 794 adet artarak 32 bin 557’ye çıkarken çalışan sayısı 196 bine ulaştı.
Gelecek içinse potansiyel adres gösteriliyor, bankalara sağlıklı ve karlı olmak kaydıyla büyüme planı yapmaya devam ediyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.