Ana SayfaBankacılıkBankalar kredi faizine yüklenebilir---

Bankalar kredi faizine yüklenebilir

2 / 4
Bankalar kredi faizine yüklenebilir
27 Ağustos 2013 - 14:55 www.finansgundem.com

MALİYETLER YÜKSELİYOR
Temel olarak aktif büyümesini kredilerden sağlayan bankalar, bu kalemi büyük ölçüde mevduat, repo ve yurtdışı kaynaklarla fonluyor. Bankaların menkul kıymet ihraçları da giderek artıyor ama toplam fonlama içindeki payı halen düşük kalıyor. Öte yandan yurtdışından gelen fonların (bankaların yurtdışındaki varlıkları düşüldükten sonra) toplam kredilere oranındaki artış dikkat çekiyor. Analistlere göre, bankaların fonlama maliyetindeki artış, kredi faizlerinin 2-3 puanın da üzerinde yükselmesine neden olabilir.
TİCARETE YANSAYACAK
Öte yandan, BDDK'nın yapmak istediği düzenlemede tüketici kredilerinin ve kredi kartlarının risk ağırlıkları artarken altı aydan kısa vadeli taksitli alacaklar için risk ağırlığı yüzde 75'ten 100'e çekiliyor. Taslak kabul edilirse tüketici kredileri bilançolarında yüzde 40'lara varan pay alan bankalar, dolaylı olarak yeni bir maliyet artışıyla karşı karşıya kalacak. Bankalar bu artışı tüketiciye yansıtamayabilir ve dolayısıyla bu segmentteki büyüme hız kesebilir. Kredi müşterisini kaçırmak istemeyen bankaların mevduat faizlerindeki 2-3 puanlık yükselişi kredi faizlerine yansıtmaması ihtimali de bulunuyor. Görüştüğümüz bankacılar, maliyet artışlarının kredi faizlerine yansıyabileceğini belirtiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster