Ana SayfaBankacılıkBankalar KOBİ'ler için yarışıyor!---

Bankalar KOBİ'ler için yarışıyor!

12 / 12
Bankalar KOBİ'ler için yarışıyor!
16 Kasım 2015 - 15:31 www.finansgundem.com

HALDEN ANLAYAN KREDİ

VakıfBank, yaklaşık beş yıldır 900'ü aşkın şubesinde 2300'den faz­la deneyimli portföy yöneticisi ile KOBİ Bankacılığı hizmeti sunuyor. Kısa süre önce bu alanda önemli bir adım atan VakıfBank, KOBİ'le­re KOSGEB'le anlaşmalı kredi sağlamaya başladı. Bu anlaşma saye­sinde KOSGEB veri tabanına kayıtlı, güncel KOBİ beyanna­mesi onaylı işletmeler, 'KOSGEB İşbirliği Taksitli İşletme Kredisi' kullanıp 60 aya varan vadelerde, uygun faiz oranlarıyla masrafsız kredi imkanına sahip olabiliyor. Söz konusu protokole dahil işletmelerin çok sayıda avantaj elde ettiğini söyleyen VakıfBank Genel Mü­dür Yardımcısı Lütfü Çelebi, KOBİ'lere sunulan özel paketler hakkında şu bilgiyi veriyor: "İşletmeler, bu protokol kapsamında belirlenen kre­di türlerinde mevcut faiz oranları üzerinden indirim elde ederken EFT/havale gibi bankacılık işlemleri, çek defteri, kredi kartları, e-fatura, POS cihazı ve benzeri bankacılık ürün ve hizmetlerinde özel avantajlardan yararlanabiliyor. Ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile im­zaladığımız işbirliği protokolüyle, ihracatçı KOBİ’lerimize uygun faizli krediler, avan­tajlı bankacılık ürün ve hizmetleri ile destek oluyoruz.

Dış ticaret işlemlerini bankamızdan ya­pan KOBİ'lere çok yönlü altı farklı dış ticaret paketi veriyoruz. Sek­törde ilk ve tek olan GümKart uygulamamız ise KOBİ’lerimizin emek ve zamandan tasarruf ederek gümrük işlemlerini çok sağlıklı şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyor." Banka esnafa özel hazırladığı 'Esnafa Halden Anlayan Kredi' paketiyle de müşterilerine 20 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar beş farklı ödeme seçenekli kredi veriyor. VakıfBank bunun dışında farklı finansman kaynak­larını KOBİ ve esnafa ulaştırmak için işbirlikleri de ya­pıyor. Örneğin, uluslararası finans kuruluşlarından temin edilen fonları 'TurSEFF' ve 'Dünya Bankası KOBİ Enerji Verimliliği Kredi Programları' kapsamında uygun maliyet ' ve vadelerle KOBİ'lere aktarıyor. Yine Avrupa Yatırım Bankası (AYB) kaynaklı 'Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolay­lıkları' programı çerçevesinde kalkınmada öncelikli illerdeki KOBİ'lere işletme, ihracat ve yatırım kredisi sunuyor.

KOBİ'lerin faizi yüzde 15’e çıktı

KOBİ kredi faizleri, yılın ikinci yarısından itibaren tırmanışa geçti. Yılın ilk yarısında ortalama yüzde 11-12'lerde seyreden KOBİ kredi faizleri, bugünlerde ortalama yüzde 15'lere çıktı. Bankacılık çevrelerinden edindiğimiz bilgiye göre, KOBİ'lerin 2015 başında aylık yüzde 1'in biraz üzerinde seyreden finansman maliyetleri bugünlerde yüzde 1.5'leri geçti. Özellikle finansal riski daha yüksek küçük firmaların kullandığı kredilerin yıllık maliyeti yüzde 18'lere kadar yükseldi.

Bankacılık çevrelerine göre, kredi faizlerinde kısa vadede önemli bir düşüş olmayacak. Bunun temel nedeni ise kaynak maliyetlerindeki yükseliş. Bankaların halen en önemli kaynağı mevduat. Son dönemde mevduat faizlerinin yüzde 13'lere kadar yükselmesi yüzünden KOBİ kredileri başta olmak üzere kurumsal, ticari ve bireysel kredi faiz oranları yükselmiş durumda. Yılbaşına kadar geçecek süreçte de mevduat faizlerinde önemli bir düşüş olmayacağı, buna bağlı olarak kredi faizlerinin de bu seviyelerde kalacağı görüşü hakim. Bu arada FED'in aralık ayında kuvvetli ihtimalle faiz artırması durumunda bu gelişme içeride faiz hadlerini biraz daha yukarı taşıyabilir.

(ESİN ÇETİNEL/PARA DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster