Ana SayfaRöportajlarBankalar bu mevduatı kapma peşinde---

Bankalar bu mevduatı kapma peşinde

5 / 6
Bankalar bu mevduatı kapma peşinde
03 Mayıs 2013 - 11:10 www.finansgundem.com

Fonlarda hisse senedi oranı arttı

20-25 sene yüksek enflasyonda yaşamış yatırımcı için dönüşüm kolay olmuyor. Ama mesela yapılan düzenlemelerin de etkisiyle, emeklilik fonları tarafına bakın, Türkiye ortalaması yüzde 15-16'ya geldi. Tüm fonların içinde 3-4 sene öncesine kadar hisse senedinin oranı yüzde 8-9 düzeyindeydi. Türk insanı daha uzun vadeli ürünlerde risk algılamasını artırmaya başladı. Büyümeden pay almanın yolu yeni ürünlere odaklanmaktan geçiyor.

Fon pazarı milli gelirin yüzde 60'ına gelen ülkeler var

Şimdi görünen o ki, gözün görebildiği uzun mesafede faizler düşük kalmaya devam edecek. Artışlar da eskisi gibi olmayacak. Çünkü Türkiye ekonomisi düşük kamu borç stoğuyla, işsizlik rakamıyla, not artışlarının getirdiği olumlu havayla kendine farklı bir sınıfta yer buldu. Dolayısıyla bu yeni ortamda, tüm refah seviyesinin gelişmiş ülkelere yakınsamasını beklerken, yatırım alışkanlıklarının yakınsamasını beklememek çok tutarlı olmaz. Bugün Türkiye'de fon pazarı GSMH'nın kabaca %3'üne denk geliyor. Türkiye ile karşılaştırdığınızda çok uç bir örnek ama Amerika gibi bazı ülkelerde bu oran yüzde 50, yüzde 60'ları buluyor.

Dünyada yatırım eğilimi çoklu varlığa yatırım yapan fonlar

Finansal okur yazarlık oranının düşük olduğu ülkelerde ağırlık hep sabit getirili menkul kıymetlerdedir. Dünya fon pazarına baktığınızda çeşitli varlık sınıflarına yatırım yapan fonların öne çıktığını görüyoruz. Hep menkul kıymetler üzerine konuşuyoruz ama gayrimenkulün de işin içine katıldığı varlık yönetiminin devreye girmesi gerekiyor. Geniş kitlelere ise bir dağıtım kanalı üzerinden birçok ürünü alabileceği yeni platformlar gelecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster