<
Ana SayfaBankacılıkBankalar 13 ton altın topladı---

Bankalar 13 ton altın topladı

1 / 13
Bankalar 13 ton altın topladı
14 Ocak 2013 - 11:01 www.finansgundem.com

Kadınların geleneksel yatırım tercihlerinin başında gelen altın bu özelliğini yüzyıllardır koruyor. Düğünlerindeki takıları, altın günlerindeki çeyrekleri ya da birikimleri ile aldıkları altınları saklayan kadınların ''yastık altı altın'' olarak da adlandırılan bu yatırımlarını ekonomiye kazandırmak isteyen bazı bankaların şubelerinde belli günlerde düzenlediği ''altın günleri'' ile bugüne kadar yaklaşık 13 ton altın ekonomiye kazandırıldı.
Yastık altından çıkartılan altınların yüzde 80'inden fazlasını 22 ayar altınlar oluşturuyor. Bankalarda bozdurulan 22 ayar altınların daha yok yatırım amaçlı alınan bilezik ve Darphane'nin basımını gerçekleştirdiği Cumhuriyet altınları olduğu ortaya çıkarken, beklentilerin aksine vatandaşlar, daha düşük ayarlı yüzük, kolye ya da küpe gibi hurda altınlarını mevduata yatırmayı pek tercih etmiyor. Takı olarak alınıp yastık altına konulan düşük ayarlı altınların kuyumculara kıyasla bankalarda daha düşük fiyata bozdurulduğunu düşünenler gibi, takısından vazgeçmek istemeyenler de var.
Bankaların altın ticaretine girmesini istemeyen kuyumcular, tasarruf sahiplerine, bankalardan önce mutlaka birkaç kuyumcuya uğramasını tavsiye ederken, Türkiye'de 5 bin ton olduğu ifade edilen yastık altı altının ekonomiye kazandırılmasına dönük çalışmalar kapsamında, bazı bankaların 2011'de düzenlemeye başladığı altın günlerine her geçen yıl yenileri ekleniyor. Fiziki altın toplama işini rafineri ya da markaya veren bankaların, kuyumcuları devre dışı bıraktığı savunuluyor.
Hurda altınlara 9 banka ile anlaşması olan İstanbul Altın Rafinerisi'nin (İAR) eksperleri değer biçiyor. Şubelerde bozdurulan ziynet altınları İAR ya da başka rafineri değerlendirirken, hesabı da banka açıyor. Bankalar, saklama ve çalınma riski nedeniyle ev kadınları ve yeni evli çiftlerin ilgi gösterdiği, mesleki kategoride de banka ve sigortacıların rağbet ettiği altın günleri ile toplanan hurda altın miktarında hedefleri daha da büyütmüş durumda. Bankaların bu alandaki yarışı önümüzdeki dönemde hız kazanacağa benzerken, İAR da bu yıl 30 tonun üzerinde fiziki altını bu yolla ekonomiye kazandırmayı hedefliyor.
Ziraat Bankası "Altın Vakti", Türkiye İş Bankası "Şubelerimizde Altın Buluşmaları" ve "Kuyumcularda Altın Buluşmaları", Garanti Bankası "Altın Salısı", Akbank "Altın Daveti Günleri", Finansbank "Altın Toplama Günleri", Kuveyt Türk ''Altın Toplama Günleri'', DenizBank ''DenizAltın Günleri", Bank Asya ''Altın Kabul Günleri'' ve Türkiye Finans "Altın Şubelerimizde Altın Toplama Günleri" düzenlerken, geçtiğimiz günlerde Şekerbank da "Tasarrufun Altın Günü" adı altında fiziki altın toplamaya başladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster