<
Ana SayfaRöportajlarBankacılık sistemi kar etmezse ülke büyüyemez---

Bankacılık sistemi kar etmezse ülke büyüyemez

4 / 9
Bankacılık sistemi kar etmezse ülke büyüyemez
26 Ağustos 2014 - 08:58 www.finansingundemi.com

TÜRKİYE YABANCI SERMAYENİN İLGİ DUYDUĞU BİR ÜLKE

Finansgundem.com: Türk ekonomisinin bundan sonraki rotası için düşünceniz nedir? Bu rota içinde bankacılık sektörünün yolu ne olur, nasıl bir etkilenme bekliyorsunuz?

Hüseyin Özkaya: Bankacılık Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri, çünkü Türkiye sermaye birikimini çok fazla oluşturamayan, sürekli büyüyen ve dolayısıyla sermaye ihtiyacı olan bir ülke. Tasarruf oranı düşük, birikmiş fonları yok. Bir taraftan da çok dinamik ekonomi, hızlı büyümek istiyor. Uluslararası piyasalara açık bir ekonomi. Dış ticarette rakamlar ortada. Aynı zamanda yabancı sermayenin de ilgi duyduğu bir ülke. Dolayısıyla finansman kaynaklarına ihtiyaç var ve bu anlamda ilk olarak akla bankalar geliyor.
Bankaların aktif büyüklüğü 800 milyar dolar civarında. Büyüme oranlarına baktığımızda açık farkla bankacılık sektörü önde. Bölgemizde bir tek Rusya aktif olarak bankacılıkta bizden daha büyük. Tüm Ortadoğu’nun en büyük bankacılık sektörü Türkiye’dedir aslında. Tabi ki bu, bankalara çok önemli bir misyon yüklüyor. Bankalar hem alt yapı yatırımlarını finanse ediyor, hem kurumsal ticari şirketlerin genel günlük hayatlarını, projelerini, yatırımlarını finanse ediyor.  Ayrıca hane halkının çok gelişmeye açık tüketim harcamalarını da finanse ediyor. Değişen yaşam koşulları finansmanı da çok etkiliyor; milyonlarca cep telefonu satılıyor… Eskiden semt pazarında nakit olarak alışveriş yapılırken, şimdi artık büyük AVM’lerde alışveriş alışkanlığı geliyor. Burada kredi kartı ve tüketici kredileri devreye giriyor.
Her zaman önemliydi ama son 4-5 yılda değişen koşullarla çok farklı alanlara yansıyan bir bankacılık durumu var. Bireysel kredilerin 300 milyarlara çıkması, kredi kartı hacminin 100 milyarları zorlaması, konut kredilerinin 100 milyar doları geçmesi, bunların hepsi son yıllarda oldu, 20-30 milyar dolardan gelip 5-6 kat büyüdü. Bankacılık sektörü çok önemli bir misyon üstlendi, bunu yaparken de en önemlisi sağlığını kaybetmedi ve daha sağlıklı bir hale geldi. Büyüme her zaman risk getirir. Hangi sektöre bakarsanız bakın çok hızlı büyüyen bir sektör, çok hızlı büyüyen bir şirket her zaman için bir takım riskleri de beraberinde taşır. Bu risklerin ve soru işaretlerinin ne ölçüde karşılandığı rakamlarda gizli. Sermaye yeterliliğine bakıyoruz yüzde 15’lerin üzerinde, karlılık yüzde 15’lerin üzerinde. Bankaların hiçbirinde likidite problemi yok ve sistemin tamamı da böyle. Ne problemi olabilir? Bu aralar karlılık problemi var!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster