SEÇİM SÜRECİ TÜRKİYE İÇİN HERHANGİ BİR RİSK OLUŞTURMADI
Finansgundem.com: Başbakan Erdoğan’ın ilk turda Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması piyasalarda nasıl etki yarattı?
Hüseyin Özkaya: Cevabı çok zor bir soru aslında, piyasalarda o kadar çok şey oluyor ki… Piyasalarda derken en çok bakılan konu kur ve faizler… Türkiye son yıllarda global arenanın oyuncusu olarak oradaki gelişmelerden daha fazla etkileniyor. Aynı ay içerisinde enflasyon rakamları açıklanıyor, reyting şirketlerinin açıklamaları oluyor, seçim sonuçları oluyor, Amerika’da, Avrupa’da açıklamalar oluyor, Türkiye’nin büyümesi, cari açık gibi en azından 5-6 tane önemli gelişme oluyor.
Geçen yıl ikinci yarıda yaşadığımız çalkantılar, bu yıl ilk dört ayda yaşananlar, Ocak ayında Merkez Bankası’nın kararı piyasalardaki gelişmeleri etkilerken hangisinin daha belirgin olduğunu kestirmek ne kadar güç ise, şu anda tek bir faktörün olumlu veya olumsuz ne kadar etki yaptığını bilmemiz açıkçası çok zor. Ama genel olarak baktığımızda ekonomi, piyasalar politik istikrara her zaman prim verir, sonuçları daha olumlu olur. O açıdan baktığımız zaman da seçim sürecinin politik istikrarın devamı anlamında Türkiye için herhangi bir risk oluşturmadığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimi belki ikinci tura kalsa biraz daha bir süre belirsizlik olacaktı, o süre ortadan kalktığı için bundan sonra bir sonraki aşamaya geçtik. Şu sıralar piyasaların çok oynak olduğu bir dönem değil. Ama Şubat-Mart-Nisan aylarına göre çok az bir oynaklık var.
Finansgundem.com: Bu dalgalanmada hangi faktör daha etkili oldu?
Hüseyin Özkaya: Büyük oranda da en çok faktör hangisi derseniz Amerika’daki büyüme, faiz oranlarındaki beklentinin en fazla etkin olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’deki Temmuz ayı enflasyon oranının beklentilerden yüksek çıkması etkili oldu. Üretimin biraz düşmüş olması dördüncü çeyrekte Türkiye’deki büyüme oranının ne olacağına dair bir takım soru işaretleri çıkardı. İlk çeyrekteki büyüme oranından sonra genel büyüme beklentileri yukarı doğru revize edildi. Bizim banka olarak beklentimiz yüzde 3.1’di, revize etmeyen ender bankayız. Çünkü yabancı kuruluşların büyük bir çoğunluğu yukarı doğru revize etti. Ekonomik büyüme sadece bir gösterge ve onu etkileyen, onun da etkilendiği birçok şey var. Büyümeyi etkileyen şeyler faiz oranları tabi ki doğal olarak. Faizlerin belli bir istikrarda olması, uluslararası yatırımcının Türkiye riskinden beklediği getiri civarında olması, aynı zamanda Türkiye’deki ihracatçıların Türkiye’deki üreticilerin rekabetini bozmayacak, onlara yüksek bir finansman maliyeti getirmeyecek oranda olması… Bütün bunlar aslında bir piyasa ve biz her zaman piyasa dengesi olması gerektiği düşünüyoruz. Piyasa denge faizi ne olması gerekiyor ise o olmalı…
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.