Ana SayfaBankacılıkBankacılık sektörüne güven artıyor---

Bankacılık sektörüne güven artıyor

5 / 8
Bankacılık sektörüne güven artıyor
07 Ocak 2016 - 12:52 www.finansgundem.com

AŞAĞI TREND SÜRER Mİ?

Peki yakın gelecekte bankaların bu tabana yayılma trendi devam edecek mi? Bekir Dildar, bu aşağı yönlü trendin devam edeceği görüşünde. Ancak banka yönetimleri, 5 yıl sonrası için net hedefler paylaşmaktan kaçınıyor. Çünkü burada ekonominin büyüme hızı, olası yeni regülasyonların etkileri, Basel uygunlukları ve proje finansmanlarının gelişimi gibi farklı parametreler geçerli. EY Danışmanlık Hizmetleri Lideri Selim Elhadef, bu trendi getirilecek düzenlemeler KOBİ ve bireysel kredilerdeki gelişimin belirleyeceği düşüncesinde. Elhadef, olası senaryoları "Düzenlemeler tarafında gayrinakdi kredilere ilişkin kurallar, karşılık düzenlemeleri, IRB modellerin uygulanmasıyla oluşan risk ağırlıkları gibi sınırlayıcı faktörler, özellikle küçük bankaların yüksek hacimli kredi vermesi yönünde politikalarını etkileyebilir. Diğer taraftan bireysel kredilerdeki yavaşlama malum. KOBİ kredilerinin yavaşlamasıyla sektörde büyük hacimli krediler otomatik olarak artabilir. Ancak tam tersi bireysel ve KOBİ kredilerinin hız kazandığı bir ortam oluşursa en büyük 100 kredinin payı daha da azalır" şeklinde açıklıyor.

Tunç Akyurt ise bu payın 2020 yılında yüzde 13-15 seviyelerine kadar gerileyeceğini öngörüyor. "2015 sonunda toplam kredilerde yüzde 26 paya sahip KOBİ kredilerinin, 2020'da en az yüzde 33 paya ulaşacağını tahmin ediyorum. Ayrıca faizlerin çok daha makul seviyelere ineceği varsayımıyla bireysel kredilerin toplamda payı bugünkü yüzde 26'dan yüzde 30'lara çıkacak. Bu da en büyük kurumsal kredilerin payının düşmesine yol açacak" diyor.

Burada tamamen farklı bir bakış danışman Mehmet Sönmez'den geliyor: "Sektörde bireysel kredilerin cazibe merkezi olmayacağını, dolayısıyla KOBİ ve kurumsal odaklı büyümeye gidileceğini öngörüyorum. İlk 100 krediyi oluşturan büyük firmaların düşük kredi riski ve ortalama 4'ten fazla ürün kullanmaları nedeniyle bankaların toplam gelirleri içindeki payının artacağını düşünüyorum. Dolayısıyla 2020'de bu pay yüzde 20-25 bandında olabilir" şeklinde konuşuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster