Ana SayfaBankacılıkBankacılık sektörüne güven artıyor---

Bankacılık sektörüne güven artıyor

2 / 8
Bankacılık sektörüne güven artıyor
07 Ocak 2016 - 12:52 www.finansgundem.com

KOBİ VE TİCARİNİN ETKİSİ

İlk 100 kredinin toplam krediler içinde payının düşmesi, sektörün kredi riskinde daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğunun en net göstergesi. Danışman Mehmet Sönmez, ilk 100 kredinin ağırlıklı olarak sanayi ve hizmetler sektörlerindeki büyük firmalarca kullanıldığını belirtiyor. Bu yüksek hacimli krediler, büyük projelere veya belirli ölçeğe ulaşmış şirketlere verilen kredilerden oluştuğu için buradaki oransal düşüş, bankaların riski tabana yaydığı anlamına geliyor.

Tabii burada önemli bir nokta daha var. Verilen bu büyük kredilerden birinin bile batması durumunda banka, bu tutarı zarar yazacağından o yıla ait sermaye getirisinin ciddi olumsuz etkilemesi söz konusu. Sektörde sermaye yeterliliklerinin yüzde 11'in altına indiği bugünkü gibi bir ortamda, bu etken de bankaların oranı aşağı çekmesinin nedeni olarak görülüyor.

Sektörde son 6 yılda gerçekleşen düşüşün farklı nedenleri mevcut. Eski bankacı Derya Gürerk, bu nedeni şöyle açıklıyor:

"Geçen sürede iki ana trend çıktı: İlki bankalar, KOBİ'lere hücum etti. İkincisi de bireysel bankacılıkta yapılan regülasyonlar sonrası ticari bankacılıktan daha küçük bir büyüme yaşandı."

Bankacılık danışmanı Tunç Akyurt da benzer fikirde: "Sadece KOBİ kredileri, 2012 sonu ile 2015 Eylül arasında 183 milyar TL büyüdü. Bu alanda büyümeler, en büyük kurumsal kredilere oranla çok daha hızlı gerçekleştiği için doğal olarak ilk 100 kurumsal kredinin toplam içindeki payını düşürmeye devam etti."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster