17 federasyon sayısı 26'ya çıkacak
Kalkınma Ajansları'nın işleyişlerine de değişen Başkan Onatça, TÜRKONFED'in ilk başından beri Kalkınma Ajansları sürecinde yer aldığının altını çizerek, "Türkiye'de 26 tane Kalkınma Ajansı var, Federasyon olarak biz de mevcuttaki 17 olan bölgesel federasyon sayımızı 26'ya çıkartmayı hedefliyoruz. Her Kalkınma Ajansı'nın bölgesinde bir bölgesel federasyonumuz olsun istiyoruz.
Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) vardı. Ben de bir dönem başkanlığını yapmıştım, Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Mersin ve Adana bu federasyondaydı. Şimdi, Adana ve Mersin'i bu federasyondan ayırdık ve bu bölgedeki kalkınma ajansının ismi Çukurova'yı alarak Çukurova Federasyonu'nu kurduk" dedi. Bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesi konusunda derneklerinin ve federasyonlarının ajanslarda etkin olmasını istediklerini kaydeden Onatça, "Çünkü biz bu konuda çok iddialıyız. Daha yasa hazırlanırken biz bu çalışmalara müdahil olduk" ifadelerini kullandı.
Ajanslarda yeniden yapılanma için ön çalışma yapılıyor
Kalkınma kurullarında yüzde 60 sivil inisiyatif, yüzde 40 kamu ağırlığı olduğunu anımsatan Onatça, "Ancak hadi toplanalım denildiğinde bu kurulları toplayamıyoruz. Kanun 'Kalkınma Kurulu sadece tavsiye niteliğinde kararlar alır' diyor. Eğer siz bu meclisi çalıştırabilirseniz, örneğin ajanslar proje çağrısına çıkmadan kalkınma kurullarına gidip, bölgenin ihtiyaçlarını buradan tespit ederlerse, kurullar aktif hale gelir" dedi. Hiyerarşide önce Kalkınma Kurulu'nun ardından yönetim kurulu ve genel sekreterliğin geldiğini anlatan Onatça, "Buna rağmen bu kurulun ajansta ne masası var ne odası, bırakın bunları kalkınma kurulları yönetim kuruluna da katılamıyor. Yönetim kurulunda valinin, belediye başkanının, ticaret ve sanayi odasından bir temsilcinin ve il genel meclisi başkanının adı var. Burada kalkınma kurulundan biri olmalıki, kurulla sonrasında yönetim kurulunda alınan kararları paylaşabilsin.
Bunun için kanun çıkarmaya gerek yok. Ben kalkınma kurulu başkanı olarak bu toplantılara katıldım" diye konuştu. Mevcut yapının değiştirilmesinin düşünüldüğünü kaydeden Onatça, "Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz aylarda ajanslarda etkin olan vali, belediye başkanı, kalkınma kurulu başkanı gibi görevlerdeki 50 akil kişiyi topladı ve bir toplantı yaptı. Yeniden yapılanma konusuna emek verildiğini görüyoruz" açıklamasını yaptı.
Önerimiz ajans sayısının 35'e çıkarılması
TR90 bölgesinden örnek veren Başkan Onatça, "Bu bölgede 6 tane il var. Yani 6 tane vali, 6 tane belediye başkanı, 6 tane il genel meclisi var. Her yıl Kalkınma Ajansı'nın başkanı bir vali oluyor. Bir valiye ancak 6 yıl sonra yeniden başkanlık yapma şansı gelir. Ancak çoğu zaman 6 yıl sonra vali başka bir göreve atanmış oluyor. Bu nedenle Kalkınma Ajansı içindeki il sayısını düşürmek lazım. Önerimiz Kalkınma Ajansı sayısının 35'e çıkması, 5-6 kenti barındıran ajansların 3 ili kapsar hale getirilmesi, Adana, Bursa, Kocaeli gibi illerin tek ajansla yönetilmesinin sağlanması" diye konuştu. Ajansların en büyük sorunlarından birinin sadece para dağıtan kurumlar gibi algılanması olduğuna dikkat çeken Onatça, ajansın asli görevleri arasında; bölgenin üstünlüklerini ortaya çıkarmak, gelişen sektörlerini tespit etmek ve bunların pazarlaması konusunda destek vermek, strateji belirlemek, yabancı yatırımcının bölgeye gerilmesini sağlamak, yatırımcıların önünü açmak olduğunu anımsattı. Onatça, "Bu yıl biraz hızlı hazırlandı ama inşallah Kalkınma Ajanslarımız 2013'ten sonra bölge gelişim planlarını daha ayrıntılı hazırlayacaklar. Ancak böyle başarılı olunabilinir" dedi.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.