İç ve dış politikada yaşanan gelişmeler nedeniyle Türkiye gündeminin sürekli siyaset olduğunu kaydeden Süleyman Onatça, "Ekonomide gazfren tartışmaları var. Ama artık siyasette frene ekonomide gaza basmanın zamanı" açıklamasını yaptı.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, çeke güven kalmaması nedeniyle piyasanın kitlendiğinin altını çizerek, "Krizler döneminde güçlü bankacılık sistemimizle övündük. Bunu çeke yeniden itibar kazandırıp ticari 'alış-veriş'in devam ettirilmesi için kullanmalıyız" dedi.
Açıklanan son verilere göre bu yılın ilk 8 ayında geçen senenin aynı dönemine göre karşılıksız çek sayısı yüzde 56 arttı. Yine ilk 8 aylık dönemde karşılık çek sayısı 562 bine ulaştı. 134 dernek ve 17 bölgesel federasyonla Türkiye'nin en büyük işadamları ağlarından birine sahip olan TÜRKONFED'in Başkanı Süleyman Onatça, dönen çeklerin en çok KOBİ'leri ve Anadolu'daki sanayiciyi vurduğunu belirterek, "Çek olmayınca piyasa dönmüyor. Çek Kanunu'nun yenilenmesi gerek. Çeke sigorta getirilmeli ve güçlü olduğunun altını çizdiğimiz bankacılık sistemi verdiği çekin de itibarlı olmasını sağlamalı" ifadelerini kullandı.
Eylül ayında göreve gelmesinin ardından ilk ziyaretini gazeteniz DÜNYA'ya gerçekleştiren TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, "Çekte itibarın kalmaması en çok KOBİ'leri vurdu. Çek olmayınca piyasa dönemiyor" dedi. Çekte yasağa giren insan sayısının arttığını anımsatan Onatça, "Adam yasağa giriyor çek alamıyor, bu sefer satıcı, KOBİ mağdur oluyor. Eskisi gibi 'sen bu malı al, satınca parasını verirsin' mi denilecek. O çeki alacak adam gidip hammadde alamıyor. Senet daha bela bir şey. Senedin mahkemesi var, 2-3 ay işleme koyamıyorsun. Hukuksal düzenlemelerin yapılması lazım, bu iş Avrupa'daki gibi olmalı. Madem bankacılık sistemimiz bu kadar iyi, bu avantajı kullanmamız lazım" açıklamasını yaptı. Son dönemde dile getirilen çeke sigorta getirilmesi konusunun da altını çizen Onatça, "Bir ara bir bankamızın 10 bin lira, 5 bin lira, bin lira gibi koçan çekleri vardı. Acaba bu garantili çeklerin tutarlarını biraz arttırıp sigortalı hale getirebilir miyiz? Sigorta şirketleri yeni ürünler yaratmak istiyorlar, elbette çok risk istemiyorlar ama bankalarda büyük karlar var. Bunu masaya yatırıp görüşmek lazım" ifadelerini kullandı. "Türkiye'de biz çeki vadeli olarak kullanıyoruz" diyen Onatça, şunları kaydetti: "9 ay sonrasına çek veriliyor. 'Telefonla bakalım, adam düzgün mü değil mi' diye bir öneri getirdiler. Hangi banka 'benim müşterim kötü' der. Hayır, bugün adamın durumu iyi olabilir, iki ay sonra adam battığında ne olacak?
Çek Kanunu'nun yenilenmesi, çeke itibar kazandırılması ve alış-verişin devam ettirilmesi lazım.
Avrupa ülkelerinde çekin vadesi yok. Bunu biz de yapalım. Doğrudan borçlandırma sistemi ile vatandaş borçlandırılabilir. Bankada paranız olsun ya da olmasın, eskiden teminat mektubu diye evimizi, bağımızı, ipotek ediyorduk, şimdi yine ediyoruz ama bunun karşılında teminat mektubu verme para ver diyoruz. Sonra faiziyle onlara ödüyoruz. Kredi kartı ile vatandaş ödeme yaptığında, işletme gidip bankadan o parayı sorunsuz tahsil edebiliyor. Çek de böyle olmalı. Bankalar inanılmaz karlar açıklıyorlar. Bu doğrultuda çek verirken de doğru adamları seçmeliler. Bir işletme çeki aldığı zaman bunun kimin çeki olduğunun işletmeyi ilgilendirmemesi lazım. Nasıl kredi kartını çektiğinde bankadan parasını tahsil edebiliyorsa, bunun da öyle olması lazım. Ancak canlılık böyle sürdürülebilir."
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.