Yaptığınız işlemleri daha iyi anlayabilmemiz için bir örnek verebilir misiniz?
Thomas Boele: Örneğin çalıştığımız büyük bir firmanın hem ABD’de hem de Avrupa’da bürosu olduğunu ve şirket içinde birçok alt bölüm olduğunu düşünelim. Farklı bir kıtadaki bir çalışanın bir bölümün verilerine erişebilmesi için belli bir IT altyapısı altında belli basamaklar izlemesi, gereken izni alması gerekecektir. Sunucuyla aranızda olan mesafe de, bant genişliği gibi sebeplerde dahil olmak üzere gerekli veriye erişim hızını uzatacaktır. Okyanus ötesindeki mesafelerde bu süre daha uzun oluyor. Riverbed zaman sıkıntısını ortadan kaldıran çözümler sunuyor. Şirketler farklı bölgelerdeki büroları veya ortaklarıyla olan IT bağlarını güçlendirmek için kendileri veya ortakları aracılığıyla bize başvuruyor. Şirketler etkinlik, veri performansı, bölümlerin otomasyonu gibi konularda bir yol haritası sunabilmemiz adına bize geliyor.
Serdar Yalçın: Halkbank Türkiye’deki en büyük müşterilerimizden bir tanesi. 450 şubelerinde Riverbed çözümleri kullanılıyor. Şubeden bankaya yapılan ana bankacılık uygulamaları biz 45 kat hızlandırabiliyoruz. Bu gerçekten çok kritik bir avantaj. Banka şubesine giden bir vatandaş her zaman aldığı bir hizmeti bizim artık 45 kat daha hızlı alabiliyor. Bir diğer önemli örnek olarak medikal alanda görüntüleme merkezlerini gösterebiliriz. Birçok şehirde klinikleri olan görüntüleme şirketleri var ancak çekilen MR’ı analiz edecek doktor bulundukları yerde olmayabiliyor. Riverbed, bant genişliği bağlantıları sayesinde normalde 30 dakikada gönderilebilen bir MR verisini 5 dakikada gerekli olan yere iletilmesini sağlıyor. Böylece çok kısa zaman içinde doktorun gerekli değerlendirmeyi yaparak hastaya geri dönmesi mümkün oluyor, hasta memnuniyeti artıyor. Bugün Türkiye’de hastaların önemli sıkıntılarından bir tanesi böylece giderilmiş oluyor.
Şirketlerin teknolojinizi kabul etmesini nasıl sağlıyorsunuz?
Serdar Yalçın: Şirketlerle görüşmemizde, donanım ve uzmanlarımızı alarak ilk önce bir ispat çalışması yapıyoruz. Tıbbı verilerin belli bir sürede nasıl bir noktadan diğerine aktarıldığını gösteriyoruz. Böylece karşılıklı güven oluşmuş oluyor. Hizmetlerimizi her zaman bu şekilde tanıtıyoruz.
Kısa bir süre içinde Riverbed ile benzer çözümler sunan EMC ve Google Enterprise’ın EMEA başkanlarıyla konuşma şansım oldu. Her iki marka da oldukça başarılı. Sizin onlarla olan ilişkiniz kaçınılmaz olarak rekabete girmiyor mu?
Thomas Boele: Hayır, aramızda rekabet söz konusu değil. EMC önemli bir teknoloji üreticisi. EMC ile olan işbirliğimizde, ürettikleri teknolojinin iletilmesi ve çalışmasına yardımcı oluyoruz. Google’da birçok alanda şirketlere hizmet sunuyor. Bu bizim açımızdan çok olumlu çünkü onların internet ve belli ağlar üzerinden iletmek istedikleri hizmeti müşterilerine ulaştırmalarında yardımcı oluyoruz. Kısaca her iki şirkete ürettikleri teknolojileri ulaştırmaları alanında yardımcı oluyoruz.
Serdar Yalçın: Biz her iki şirketle sundukları çözümleri geliştirmeleri aşamasında destek veriyoruz. EMC ve Google’ın sertifika verdiği ve sunduğu ürünler kapsamında Riverbed’in ürünleri de piyasaya sürülebilir. Google ve EMC’nin bulut hizmetinin hızlanmasında yardımcı oluyoruz. İnternet içindeki Akamai ağı ile çözümlerimizi sunarak, Google uygulamalarına şirketlerin 50-100 kat daha hızlı erişilmesini sağlıyoruz.
Serdar Yalçın: Bir strateji olarak işbirliğine yöneliyoruz çünkü amacımız performansı artırmak. Ortaklarımız ise uygulamanın müşteriye ulaştırılmasını içeren ana işlemle uğraşıyor. Ulaştırılmak istenen verinin daha hızlı gönderilmesinde biz devreye giriyoruz. Örneğin EMC’nin büyük veri işlemleri hem bu verilerin hızlı bir şekilde iletilmesini hem de bu verilere erişimin etkin bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Bu kapsamda aramızda tam bir işbirliği var. Sektörde bu anlamda özel bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim.
Riverbed’in birçok farklı alanda çok detaylı araştırmalar yaptığını, bu araştırmalarda çok spesifik rakamlar sunduğunu görüyoruz. Bu raporların ana amacı nedir?
Serdar Yalçın: Riverbed’in amacı, bir işlemin daha hızlı gerçekleştirilmesini sağlamak. Kısaca tüm işimiz rakamlar üzerinde dönüyor. Kısaca bugün 100 müşteriye hizmet ediyorsanız, nasıl 200 müşteriye hizmet edersiniz, bunu cevaplamak gibi. Olimpiyatlar hakkında bir haber bir milyon tıklanıyorsa, acaba bir diğer haberi 1.5 milyon kişi tıklayabilir mi? Eğer bu haberlere tıklandığında sayfanın açılması 8 saniye sürüyorsa, ‘Acaba bunu dört saniye düşürebilir miyiz?’ gibi sorular üzerine odaklanıyoruz. İşimiz tamamen analitik bir sonuca dönük. IT’de, yaptığınız işin anında rakamlarla ölçülmesini sağlayan işlemler oldukça az. Biz bu yüzden rakamlarla ilgilenmeyi de ayrıca seviyoruz.
Thomas Boele: Örneğin Olimpiyatlardaki 100 metre yarışları. Herkesin merak ettiği bir yarış ve haberine çok okunuyor. Eğer yarışa ait haberin sayfasının açılma süresi 10 saniye ise biz bunu 7 saniyenin altına indirmek istiyoruz. Çünkü bilimsel rakamlar psikolojik sınırı 7saniye olarak gösteriyor, insanlar bu kadar süre beklemeye sabrediyor. Bu süreyi 5-6 saniyeye indirmeye çalışıyoruz.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.