Ana SayfaBankacılıkBankalar kredi faizlerini neden düşürmüyor?---

Bankalar kredi faizlerini neden düşürmüyor?

7 / 7
Bankalar kredi faizlerini neden düşürmüyor?
27 Temmuz 2016 - 12:31 www.finansgundem.com

"Kredi faizlerindeki düşüş, ortalama piyasa fonlama faizi ve mevduat faizlerindeki düşüşle orantılı"

Garanti Bankası yetkilileri ise ülke olarak yaşanan böylesine olağanüstü bir duruma karşın Türkiye ekonomisi ve Türk bankacılık sektörünün çok başarılı bir sınav vererek kısa süre içinde bu durumun üstesinden geldiğini, yurt dışı fonlama maliyetlerindeki artışa rağmen ilgili kurumların ve Türk bankalarının katkısıyla piyasadaki faiz seviyelerinin artmamasının sağlandığını kaydetti.

Halkın da bu ortamda soğukkanlılığını koruması, ülkesine, ekonomiye güvenmesi ve sahip çıkmasının bu dönemin neredeyse hasarsız atlatılmasında kilit rol oynadığına dikkati çeken yetkililer, bu çerçevede, TCMB'nin gecelik faizlerde yaptığı indirimin, vade uyumsuzluğu nedeniyle her zaman birebir geçişkenlik taşımasa da mevduat ve kredi faizlerine kesinlikle yansıyacağını öngördüklerini belirtti. 

Kredi faizlerindeki düşüşün ortalama piyasa fonlama faizi ve mevduat faizlerindeki düşüşle orantılı bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden yetkililer, şöyle devam etti: 

"Faiz koridorunun üst bandında yapılan 200 baz puanlık indirim, öncelikle TCMB'nin ortalama fonlama maliyetlerine, sonrasında mevduat ve kredi faizlerine yaklaşık 100 baz puan indirim olarak halihazırda yansımış durumdadır. Önümüzdeki günlerde, Merkez Bankamızın piyasa faizleri üzerine alacağı aksiyonlarla bağlantılı olarak mevduat ve kredi faizlerinde benzer değişimler yine söz konusu olacaktır. Uzun ve orta vadede ise tasarruf oranlarının artırılması konusunda ülkemizin aldığı ve almaya devam edeceği yerinde aksiyonların etkisiyle fonlama kaynaklarının artırılması sağlanacak. Böylece fonlama maliyetlerinde ve sonucunda kredi faizlerinde yapısal düşüşler mümkün olacaktır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup27 Temmuz 2016 20:06

    Hükümet gerekli yapısal reformları yapıp enflasyonu düşürsün, faizler iner. Konuşmak, reform yapmaktan kolay tabi.

  • realite27 Temmuz 2016 13:34

    net cevap ; bu soruyu gidip, tek gayeleri yıl sonunda yurtdışındaki sermayedarına alt toplamda ne kazandın ne kaybettin sorusu için çalışan üst yöneticilere sorun ! sadece kendileri ayakta kalmak için emekli işçi memur esnaf kobi ne hale gelmiş önemsemeyenlere..

  • reis27 Temmuz 2016 13:11

    düşürseler ne olacak ki millette para mı var. yemeyip içmeyip borç kredi ödemekten bıktık. kridi ödemek için yaşıyor hale geldik.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster