Ana SayfaBankacılıkBankalar kredi faizlerini neden düşürmüyor?---

Bankalar kredi faizlerini neden düşürmüyor?

5 / 7
Bankalar kredi faizlerini neden düşürmüyor?
27 Temmuz 2016 - 12:31 www.finansgundem.com

"Bankalar, TCMB'den gelen sinyalleri doğru alıyor ve piyasalara doğru yansıtıyor"

Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, Merkez Bankası tarafından açıklanan Haziran 2016 verilerine göre, ikinci çeyrekte TCMB'nin gösterge faizinin 124 baz puan, bankaları fonlama maliyetinin ilk çeyreğe kıyasla 69 baz puan ve ticari kredi faiz oranlarının 132 baz puan azaldığını, dolayısıyla bankaların Merkez Bankasından gelen sinyalleri doğru aldığını ve piyasalara doğruyu yansıttığını söyledi.

Açıkalın, "Tabi ki bu düşüşün devam etmesi ve kalıcı olabilmesi için yüzde 120’nin üzerine çıkan kredi mevduat oranı çerçevesinde enflasyonda hareketliliğin düşük ve yönünün büyük ölçüde aşağıya olduğu algısının oluşmasıyla mevduat faizlerinde de sürdürülebilir düşüşün sağlanması gerekiyor." dedi. 

Yatırımlara sağlıklı kaynak aktarımının sağlanabilmesi için Türkiye'nin risk primini düşürücü hamlelerin de yapılması gerektiğini belirten Açıkalın, giderek iyileşen makro verilere rağmen ülkenin uzun zamandır hak etmediği bir "algı açığı" ile uğraştığını söyledi. 

Açıkalın, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu durum Türk varlıklarının fiyatlamasını da negatif etkiliyor. Türkiye CDS’lerinde ve kurda görülen oynaklığı azaltabilmek için özellikle yurt dışı yatırım analistleri ve reyting kuruluşları da dahil olmak üzere tüm kurumlar nezdinde etkin bir iletişim çalışmasının yapılması kısa vadede en etkili çözüm olarak görünüyor. Ortak bir akıl ile hem kamu hem özel sektörün bu konuda ikna faaliyetlerini aralıksız olarak sürdürmesi gerekiyor. Şunu da unutmamak lazım ki ileriye dönük makro senaryomuz ne kadar ikna edici olursa mikro düzeyde özel sektörün ikna kabiliyeti de o oranda artacaktır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup27 Temmuz 2016 20:06

    Hükümet gerekli yapısal reformları yapıp enflasyonu düşürsün, faizler iner. Konuşmak, reform yapmaktan kolay tabi.

  • realite27 Temmuz 2016 13:34

    net cevap ; bu soruyu gidip, tek gayeleri yıl sonunda yurtdışındaki sermayedarına alt toplamda ne kazandın ne kaybettin sorusu için çalışan üst yöneticilere sorun ! sadece kendileri ayakta kalmak için emekli işçi memur esnaf kobi ne hale gelmiş önemsemeyenlere..

  • reis27 Temmuz 2016 13:11

    düşürseler ne olacak ki millette para mı var. yemeyip içmeyip borç kredi ödemekten bıktık. kridi ödemek için yaşıyor hale geldik.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster