Ana SayfaBankacılıkBankalar kredi faizlerini neden düşürmüyor?---

Bankalar kredi faizlerini neden düşürmüyor?

3 / 7
Bankalar kredi faizlerini neden düşürmüyor?
27 Temmuz 2016 - 12:31 www.finansgundem.com

"Mevduat maliyetleri, bankaların likidite maliyeti için esas teşkil ediyor"

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de Merkez Bankasının yılbaşından beri üst bantta yaptığı 200 baz puanlık faiz indirimlerini piyasa açısından olumlu değerlendirdiklerini, bunun kredi maliyetlerine yansımasında, faiz indirimlerinin bankaların maliyetlerinde ne derece karşılık bulduğunun önemli olacağını ifade etti.

Ateş, bankaların haftalık veya gecelik vadede fonlamalarının 105 milyar TL'sini Merkez Bankasından sağladığını, vadeli mevduatla sağlanan kaynağın bu miktarın yaklaşık 6 katı tutarında 625 milyar TL seviyesinde olduğunu, buradan hareketle mevduat maliyetlerinin bankaların likidite maliyeti için esas teşkil ettiğini söyledi. 

200 baz puanı bulan faiz indirimine karşın bankaların Merkez Bankasından borçlanmalarının ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ancak 78 baz puanlık gerilemeyle yüzde 8,03'e inebildiğini belirten Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Diğer yandan yurt dışı fonlama maliyetlerinin de bir miktar artışı ile mevduat faizleri yüzde 10-11 aralığında seyretmektedir. Bütün bu koşullara rağmen Merkez Bankasının faiz indiriminin mevduat maliyetlerini de aşağı çekme yönünde piyasaya kısa zaman içerisinde tetikleyici etkisi olacağına inanıyorum. Türkiye'nin atlattığı bu kadar ciddi bir badire sonrasında kur ve faizlerin yükselmesi çok doğaldı. Güzel olan, bu kadar riskli bir ortamın arkasından devlet yönetimi, parlamento ve halkın olağanüstü sağduyulu yaklaşımı ve demokrasiye sahip çıkması sayesinde ortamın süratle normale dönmeye başlamasıdır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup27 Temmuz 2016 20:06

    Hükümet gerekli yapısal reformları yapıp enflasyonu düşürsün, faizler iner. Konuşmak, reform yapmaktan kolay tabi.

  • realite27 Temmuz 2016 13:34

    net cevap ; bu soruyu gidip, tek gayeleri yıl sonunda yurtdışındaki sermayedarına alt toplamda ne kazandın ne kaybettin sorusu için çalışan üst yöneticilere sorun ! sadece kendileri ayakta kalmak için emekli işçi memur esnaf kobi ne hale gelmiş önemsemeyenlere..

  • reis27 Temmuz 2016 13:11

    düşürseler ne olacak ki millette para mı var. yemeyip içmeyip borç kredi ödemekten bıktık. kridi ödemek için yaşıyor hale geldik.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster