Ana SayfaBankacılıkBanka patronları 2016'dan ne bekliyor?---

Banka patronları 2016'dan ne bekliyor?

3 / 15
Banka patronları 2016'dan ne bekliyor?
28 Aralık 2015 - 12:28 www.finansgundem.com

BASEL III ETKİSİ

Basel III düzenlemelerinin dünya bankacılık sektöründe ilave sermaye gereksinimi doğuracağı biliniyor. Bu süreçten Türk bankacılık sektörünün doğrudan etkileneceğini söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Bu çerçevede önümüzdeki dönemde risk ağırlığı yüksek varlıklara yönelimin düşen aktif ve özsermaye kârlılığı ortamında ihtiyatlı bir şekilde yönetileceğini değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda mutlaka yapılması gereken, sürdürülebilir bir büyüme ve ülke ekonomisine destek için bankaların sermaye yeterlilik rasyosunu (SYR) kârlılığı gözeterek korumaları olacak" diyor.

Makro-ihtiyati önlemler konusunda son dönemde birtakım yumuşamalar var. Beyaz eşya, mobilya ve eğitimde taksit sayıları ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Ancak bunlar sektörü rahatlatmak için tam anlamıyla yeterli olmadı. Türkiye'de risk ağırlıklı varlıklar için ayrılması gereken karşılık oranının (RWA) çok yüksek olduğunu söyleyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş "Basel kriterlerinde konut kredileri için karşılık oranı yüzde 35 iken, bu oran Türkiye'de yüzde 50. Bireysel kredilerde Basel kriteri yüzde 75 karşılığı zorunlu tutuyor. Türkiye'de bu oran yüzde 200'lere kadar çıkıyor" diyor.

Geçen hafta ise BDDK'nın son açıklamasında konut kredileri hariç tüketici kredileri için uygulanan yüksek risk ağırlık oranlarının Basel standartlarına düşürüleceği ifade edildi. Bu değişikliklerin mart ayı sonunda devreye girmesi bekleniyor.

Bankacılık sektörü analistlerinin değerlendirmelerine göre muhtemel değişikliklerin bankaların sermaye yeterlilik oranını 100-150 baz puan olumlu etkilemesi bekleniyor. Böylece 2016 ilk çeyrekte devreye girecek Basel III kriterlerinin ilk etaptaki olumsuz etkilerinin de azalacağı kaydediliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster