Ana SayfaBankacılıkBanka patronları 2016'dan ne bekliyor?---

Banka patronları 2016'dan ne bekliyor?

1 / 15
Banka patronları 2016'dan ne bekliyor?
28 Aralık 2015 - 12:28 www.finansgundem.com

Bankaların sermaye yeterlilik rasyosu, özsermaye kârlılığı, kâr rakamları 2015'te de geriledi. 2016 yılında devreye girecek Basel III kriterlerinin de sektörü zorlaması bekleniyor. Ancak BDDK, konut kredileri hariç tüketici kredileri için uygulanan yüksek risk ağırlık oranlarını Basel standartlarına düşürmek üzere çalışıyor. Sektörün kâr rakamlarının 2016'da toparlanması bekleniyor.

Bankacılık sektöründe büyümenin yavaşladığı bir yılı daha geride bırakıyoruz. 11 ayda toplam kredilerdeki kur etkisinden arındırılmış yıllık artış yüzde 11 seviyesinde. Kredi büyümesi düşük olmasına rağmen sorunlu kredi oranını çok etkilemedi. Sorunlu kredi oranı aynı dönem itibariyle yüzde 3,1. Mevduat tarafında da rekabet devam ediyor, ilk 10 ayda kur etkisinden arındırılmış mevduat hacmi yüzde 6,2 arttı. Kredi hacmindeki azalma, makro ihtiyati tedbirler ve piyasalardaki volatilitenin etkisi sektörün kârlılığında da etkisini gösterdi. Bankacılık sektörünün kârlılığı gerilemeye devam ediyor. 2014 sonunda yüzde 11,6 olan sermaye kârlılığı (ROE) ekim sonunda yüzde 10,4 seviyesine geriledi. Kârlılıktaki gerilemeyle sermaye yeterlilik rasyosu da (SYR) yüzde 16,3'ten yüzde 15,3'e indi. Buna rağmen sektör, uluslararası normlara göre sermaye kârlılığında ve sermaye yeterlilik rasyosunda iyi seviyede. Çünkü sektör olumsuz koşullara rağmen güçlü sermayesinin de desteği ile sağlıklı yapısını koruyor.

2016 DAHA İYİMSER

2016 yılına bakıldığında ise sektör daha iyimser. Tabii bu dönemde de BASEL III uygulamalarının etkileri izlenecek. Ancak son dönemde BDDK, Basel III uyum süreci kapsamında bankacılık sektörünün risk ağırlıklarına yönelik bir dizi düzenleme üzerinde çalışıyor. Bunun yanında ticari kredilerde büyüme eğilimi sürerken, sektörün odaklanacağı konuların başında sermaye yeterliliği, kârlılık ve aktif kalitesinin korunması geliyor. Bunun yanında verimlilik, dijital kanallarda büyümek gibi önemli başlıklar da sektörün gündeminde yer almaya devam edecek.

Bu gelişmeler dahilinde sektörde 2016 yılında ticari krediler ağırlıklı yüzde 15 kredi büyümesi bekleniyor. Diğer yandan 2016 yılında Merkez Bankası ile BDDK'nın finansal istikrarı sürdürmeye yönelik atacağı adımlar bankacılık sektörünün büyüme performansı üzerinde etkili olmaya devam edecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster